ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În satul Bulboaca a fost redeschis pentru public primul castel din R. Moldova

14:28 | 17.09.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 17 sep. /MOLDPRES/. Primul castel din Republica Moldova, Castelul Mimi, și-a redeschis astăzi porțile pentru public, după mai bine de un secol. La evenimentul de inaugurare a participat Președintele Parlamentului Andrian Candu, ministrul Culturii Monica Babuc, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, ambasadori, alți oficiali, a relatat pentru MOLDPRES Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

Andrian Candu a remarcat originalitatea arhitecturii Castelului, menționînd că edificiul este unul impresionant și va fi o atracție pentru toți cei care vor să descopere Republica Moldova.

”Astăzi, sîntem martori la cum reînvie o legendă. După mai bine de 100 de ani, Castelul Mimi și-a recăpătat autenticitatea și ne oferă plăcerea de a savura din această frumusețe. Este o perlă a tezaurului țării noastre, care va fi un punct de atracție pentru toți cei care vor să descopere țara noastră, tradițiile, oamenii și să guste din vinurile noastre moldovenești”, a menționat Andrian Candu.

Speakerul a apreciat eforturile tuturor celor care s-au implicat în procesul de restaurare a acestui monument de importanță națională.

”Apreciez spiritul de muncă și de antreprenoriat al echipei care a muncit pentru a aduce pe harta Republicii Moldova o bijuterie arhitecturală, care va rămîne pentru generații. Este un loc în care îți regăsești liniștea și sper să devină un obiectiv turistic important”, a declarat Andrian Candu, îndemnînd cetățenii să viziteze Castelul.

Președintele Parlamentului le-a dorit succes organizatorilor în restabilirea integrală a imaginii Castelului și în dezvoltarea complexului pentru a desfășura cît mai multe evenimente importante atît pentru localitate, cît și pentru țară.

Directoarea Castelului, Cristina Frolov, a precizat că lucrările de restaurare a edificiului au început în 2010, fiind implicată o echipă de peste 600 de persoane. Potrivit directoarei, Castelul este un complex unic în Republica Moldova, situat pe o suprafaţă de peste 200 000 de metri pătraţi, într-un concept care conectează trecutul, prezentul şi viitorul. Complexul include vechiul castel fondat de Constantin Mimi, edificiile construite în perioada sovietică, clădiri ridicate în perioada contemporană, terase, grădină, bucătărie tradiţională, beciuri subterane şi săli de degustare.

Ministrul Culturii Monica Babuc a menționat că Republica Moldova este bogată în monumente istorice necunoscute de public, care, fiind reabilitate și puse în valoare, devin adevărate bijuterii arhitecturale, care atrag turiștii atît din țară, cît și de peste hotare. La rîndul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a declarat că edificiul reprezintă un punct de atracție pe harta turismului vinicol, inclusiv la nivel internațional.

Ulterior, oficialii au vizitat complexul Mimi, discutînd cu directoarea Castelului și cu vinificatorii despre proiectele de dezvoltare.

Primul castel din Moldova, situat în localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi, a fost fondat în anul 1893 de ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi. Edificiul a fost inaugurat după ample lucrări de restaurare. Castelul este nominalizat în top 15 capodopere arhitecturale din lumea vinului.

(Editor A. Răileanu)

img16007392

img16007392

img16007392

img16007392

img16007392

img16007392

img16007392

img16007392

img16007392

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!