ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Donald Tusk: ”UE susține Guvernul de la Chișinău în implementarea reformelor”

12:13 | 22.09.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Întrevederea Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, cu Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în marja Adunării General al ONU, New York, a oferit ocazia unui schimb de opinii asupra evoluţiilor de pe continentul european, inclusiv în regiunea Parteneriatului Estic. Premierul Pavel Filip a reiterat că integrarea europeană este proiectul de țară al Republicii Moldova și guvernarea actuală va depune toate eforturile pentru atingerea acestui obiectiv și asigurarea unui trai decent al populației, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Șeful Executivului a informat oficialul european despre îndeplinirea a peste 90% din prevederile incluse în Foaia de parcurs privind agenda de reforme, acum urmînd ca toate proiectele de legi aprobate să fie implementate. Premierul Pavel Filip a reconfirmat determinarea de a realiza toate reformele care se impun, fie ele și nepopulare. ”Nu doresc să-mi construiesc un viitor politic. Îmi asum riscurile reformelor promovate, dar sînt determinat să duc la bun sfîrșit toate reformele necesare, astfel ca Republica Moldova să nu mai poată fi întoarsă din drumul său european”, a declarat Șeful Cabinetului de miniștri.

În context, Premierul Pavel Filip a vorbit și despre relațiile cu Fondul Monetar Internațional, cu care s-a ajuns la un staff level agreement, iar în octombrie a.c. urmează să fie încheiat și un Acord de colaborare. La rîndul său, Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a menționat că semnarea unui Acord cu FMI este importantă, atît pentru Republica Moldova, cît și pentru Uniunea Europeană.

Oficialul european a încurajat autoritățile de la Chișinău să avanseze în implementarea reformelor, inclusiv în sectorul bancar, pentru a întoarce încrederea partenerilor străini, dar și a cetățenilor în instituțiile statului. Donald Tusk a dat asigurări că UE va susține Republica Moldova în implementarea reformelor și în realizarea aspirațiilor sale europene.

(Editor L. Alcază)

img16007508

img16007508

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!