ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va avea un centru unic de instruire pentru operatorii centralelor termice pe biomasă

17:52 | 22.09.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Angajaţii care deservesc sistemele de încălzire pe biomasă din Republica Moldova vor beneficia de instruire continuă și calificată la un Centru unic, care va fi creat cu sprijinul și la inițiativa Proiectului „Energie şi Biomasă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), informează MOLDPRES.

În prezent, peste 200 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare din R. Moldova şi mai mult de o mie de gospodării casnice şi zeci de întreprinderi au instalate centrale termice pe biomasă, care solicită deservire calificată. 

Potrivit Linei Acălugăriţei, specialistă în instruire şi educare în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, “aceasta este o iniţiativă care îşi propune să asigure durabilitatea intervenţiilor Proiectului, după încheierea mandatului. În prezent, angajaţii centralelor termice pe biomasă instalate din fondurile europene ale proiectului, beneficiază de instruire şi consultanţă oferită de experţi şi de companiile care au instalat sistemele de încălzire. Este importantă continuitatea instruirilor atît pentru actualii, cît şi pentru noii angajaţi ai centralelor termice”, a precizat sursa citată.

Proiectul „Energie şi Biomasă” invită instituțiile publice sau private să se înscrie în concursul de selectare a partenerului naţional, care va institui primul Centru de Instruire a Operatorilor în centralele termice pe biocombustibili solizi și în centralele termice combinate. Proiectul va acorda din fonduri europene un grant de maximum 25 de mii de dolari SUA pentru instituţia selectată, aceasta din urmă urmînd să vină cu o contribuţie de minimum 30% din grantul acordat. 

Termenul limită de depunere a dosarului pentru participarea la concurs este de 14 octombrie 2016.

Proiectul „Energie şi Biomasă” se desfășoară în perioada 2015-2017 și are un buget total de 9,41 milioane de euro.

(Reporter A. Mardare, editor L. Alcază)

img16007530

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!