ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Jurnalistul Valeriu Reniţă a lansat cea de-a doua carte de proză

09:57 | 23.09.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. La Librăria din Centru din Chișinău a avut loc ieri lansarea volumului „Visătorul de pe gazon” de Valeriu Reniță, carte-valet (în română și rusă), apărută la Editura „Cartier” în colecția pentru adolescenți „Verde”. Traducerea în română este semnată de scriitorul şi ziaristul Vsevolod Ciornei, informează MOLDPRES.

Aceasta este cea de-a doua carte de proză lansată de autor în acest an, prima fiind „Mită Celui de Sus”, apărută în limba rusă.

La eveniment au participat: ofițerul de presă al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF), Victor Daghi, directorul general al FC „Sfîntul Gheorghe” din Suruceni,  Ivan Goncearuc, scriitorul Mihai Vîlcu, directorul Departamentului Ştiri al AIS „MOLDPRES”, Fidel Galaico, actorul Boris Bechet, colegul de şcoală al autorului, maestru în arta fotografică Iurie Burlacu ş.a. 

În calitate de moderator s-a produs scriitorul Gheorghe Erizanu, directorul Editurii „Cartier”. El a menţionat că îl cunoaşte pe Valeriu Reniţă de mai mulţi ani, de pe cînd juca fotbal. „Era unul din fotbaliștii care citea cărţi. A debutat cu proză acum 26 de ani, în 1990, în volumul „Dintre sute de catarge”. A făcut studii de traducător la Riga. Sper că fotbaliştii care vor citi această carte îşi vor schimba felul de a juca şi de a gîndi”, a constatat Gheorghe Erizanu.

La rîndul său, directorul general al FC „Sfîntul Gheorghe” Ivan Goncearuc a afirmat că a trăit emoţii foarte frumoase alături de Valeriu Reniţă pe stadionul din Suruceni. „Visătorul de pe gazon” este o carte despre vise, dar despre vise care se pot realiza. Viaţa lui Valeriu Reniţă este legată de fotbal. El îşi trăieşte viaţa prin cea a microbistului. Sper că această carte va cultiva mai multe generaţii de adevărați microbiştii”, a  accentuat Ivan Goncearuc.

Scriitorul Mihai Vîlcu a subliniat că Valeriu Reniţă posedă puterea creației.  „Tocmai din acest motiv a reuşit mai în toate, de ce s-a apucat să facă. A creat prima agenţie de presă privată din R. Moldova, a construit un stadion și un club de fotbal. Această carte îi va ajuta mult pe cei care vor să-şi vadă visele realizate”, a mai spus  Mihai Vîlcu.

La sfîrşit a luat cuvîntul autorul cărţii, Valeriu Reniţă. El a precizat că această carte a fost o încercare de a transmite cititorului că omul fără vis trăieşte o viaţă deşartă. „Chiar şi în haosul în care trăim, omul se poate realiza, dar cu o condiţie – să înţeleagă că nu e făcut numai din humă, ci are şi o simţire divină. Atunci poate realiza orice. Principalul e să aibă un scop. Asemănarea lui după chip cu divinitatea înseamnă puterea de a crea”, a spus autorul Valeriu Reniţă. El a promis o nouă carte, un roman, pentru anul viitor.

Cartea „Visătorul de pe gazon” a apărut într-un tiraj de 700 de exemplare, cu susținerea financiară a FMF.

Valeriu Reniţă s-a născut la 11 iulie 1959 în satul Horjești, raionul Hîncești. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Comunicare Publică a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. A fost reporter de război la „Radio Svoboda” în conflictul de pe Nistru (1992). Fondator și director al Agenției de Știri „Basa-press” (1992-1999). Primar de Suruceni, Ialoveni (1999-2003). Purtător de cuvînt al Președintelui RM (2003-2004). Director al Agenției Informaționale de Stat „Moldpres” (2004-2009). Manager și președinte de onoare al F.C. „Sfîntul Gheorghe” Suruceni (2009-2016). Din 2016 este director general adjunct al AIS „MOLDPRES”. Debut: texte de proză scurtă (rom.), culegerea „Dintre sute de catarge”, 1990. „Mită Celui de Sus” (rus.) – carte de proză scurtă, 2016.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16007544

img16007544

img16007544

img16007544

img16007544

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!