ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea cu privire la tineret a fost publicată în Monitorul Oficial

09:51 | 23.09.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Legea cu privire la tineret a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al R. Moldova, informează MOLDPRES.

Conform proiectului, limita de vîrstă a tinerilor va fi cuprinsă între 14 și 35 de ani. Pînă în prezent, aceasta a fost între 16 şi 30 de ani. „Astfel, va fi asigurată o participare mai amplă a tinerilor în activităţile extra-curriculare, inclusiv a celor din mediul rural, și implicarea în programele economice naţionale şi internaţionale”, se spune în document.

De asemenea, proiectul prevede stimularea inițiativelor antreprenoriale ale tinerilor, facilitarea încadrării acestora în cîmpul muncii, valorificarea aptitudinilor și dezvoltarea competențelor profesionale, crearea unui mediu adecvat pentru dezvoltarea fizică și promovarea unui mod sănătos de viață, precum și asigurarea tinerilor cu locuințe. Totodată, noile reglementări legislative recomandă autorităților publice locale să implice tinerii și organizațiile de tineret în procesul de elaborare și implementare a politicilor de tineret.

Prevederile documentului aprobat „vizează şi principalele structuri instituționale, respectiv formele de participare și asociere ale tinerilor. Astfel, va fi creată Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret, care se va preocupa de implementarea și promovarea politicilor în domeniu, dar și de asigurarea calității serviciilor de tineret la nivel național și local”, se specifică în lege.

Proiectul mai prevede recunoașterea altor structuri neformale de tineret, cum ar fi grupurile de inițiativă, senatele studențești, organizațiile de tineret ale partidelor politice.

Conform datelor oficiale, în R. Moldova sînt peste 870,9 mii de tineri, dintre care 58,6% locuiesc la sat şi 41,4% în orașe.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16007545

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!