ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va deschide 100 de secții de votare peste hotare, la alegerile prezidențiale din 30 octombrie

17:18 | 26.09.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Un număr de 100 secții de vot vor fi deschise peste hotare, la alegerile prezidențiale care vor avea loc la 30 octombrie, potrivit unei hotărîri aprobate astăzi de către Guvern,  informează MOLDPRES.

Dintre cele 100 secții de votare, 40 vor fi deschise în incintele misiunilor diplomatice pe care le are Republica Moldova, iar altele 60 – în afara lor, a declarat în ședința cabinetului de miniștri ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur. Acesta nu a precizat unde și cîte secții vor fi deschise, referindu-se doar la România, unde urmează să fie deschise 11 secții de vot, dintre care 2 – la București, la fel ca și la alegerile anterioare.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a remarcat, în context, că în Federația Rusă vor fi deschise cu trei secții de vot mai multe decît la scrutinele trecute. Ministrul de Externe, Andrei Galbur, a precizat că la stabilirea numărului de secții de votare din străinătate s-a luat în considerare înregistrarea prealabilă a cetățenilor, demersurile asociațiilor din diasporă și practica anterioară de participare la vot.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, 3570 cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate s-au înregistrat prealabil online pentru scrutinul din 30 octombrie curent.

Peste hotare se află peste 750 mii de cetățeni ai Republicii Moldova, arată date ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La alegerile parlamentare din 2014 Republica Moldova a deschis în afara țării 95 de secţii de votare pentru alegerile parlamentare. La alegeri au votat 71 636 de cetățeni care se aflau peste hotarele Republicii Moldova.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img16007632

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!