ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan s-a întîlnit cu Ambasadorul Suediei şi coordonatorul rezident al ONU în R. Moldova

09:21 | 27.09.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 sep. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan s-a întîlnit luni cu Ambasadorul Regatului Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, şi Dafina Gercheva, coordonator rezident al ONU şi reprezentant permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul pentru reintegrare.

Oficialii au discutat despre parteneriatul moldo-suedez şi perspectivele fortificării acestuia, acordînd o atenţie aparte dosarului transnistrean, și anume: evoluţiilor în procesul de negocieri, activităţii grupurilor sectoriale de lucru pentru consolidarea măsurilor de încredere, situaţiei privind asigurarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în regiune, altor subiecte de actualitate.

Vicepremierul a făcut o trecere în revistă a priorităţilor guvernamentale la compartimentul reintegrarea ţării, menţionînd că autorităţile de la Chişinău continuă să depună eforturi constante în vederea onorării obligaţiilor pozitive faţă de locuitorii din stînga Nistrului, rezolvării problemelor urgente cu care aceştia se confruntă, precum şi îmbunătăţirii nivelului lor de trai, prin restabilirea spaţiilor unice ale Republicii Moldova.

Gheorghe Bălan a ţinut să aprecieze importanţa proiectelor implementate cu sprijinul Guvernului suedez în regiunea transnistreană, care contribuie esenţial la apropierea locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, sporind gradul de încredere între ei, interacţiunea economică şi cooperarea sectorială.

De asemenea, interlocutorii au abordat necesitatea aprofundării parteneriatului cu PNUD în vederea implementării unor noi proiecte de dezvoltare în Zona de Securitate și în regiunea transnistreană, printre care și o eventuală extindere a infrastructurii Centrului de sănătate din satul Varniţa, raionul Anenii Noi, în cadrul căruia se prestează servicii de asistenţă medicală locuitorilor de pe ambele maluri.

Diplomaţii au mulţumit vicepremierului pentru întrevedere şi au reiterat sprijinul pentru realizarea reformelor democratice şi economice în Republica Moldova.

(Editor A. Răileanu)

img16007643

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!