ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul şi publicistul Boris Marian a împlinit 80 de ani

10:40 | 27.09.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 sep. /MOLDPRES/. Poetul, publicistul, prozatorul şi traducătorul Boris Marian, deţinător al Ordinului Republicii, laureat al Premiului Naţional, îşi sărbătoreşte astăzi cea de-a 80-a aniversare,  informează MOLDPRES.

S-a născut la 27 septembrie 1936 în satul Mălăieşti, raionul Grigoriopol. A studiat la Universitatea de Stat din Kiev, Facultatea de jurnalistică. Fiind student în anul IV,  a fost arestat în ianuarie 1957 şi condamnat la 5 ani de detenţie pentru susţinerea Revoluţiei Ungare şi propagandă antisovietică. În 1968 a absolvit Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova.

Timp de 55 de ani, Boris Marian a lucrat în presă în calitate de corespondent, secretar al Uniunii Jurnaliştilor din R. Moldova, redactor-şef al ziarului „Nezavisimaia Moldova” şi al revistei „Moldova” (relansată în 2004), director general al Agenţiei Informaţionale de Stat „MOLDPRES”.

A tradus în limba rusă din creaţia poeţilor Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Andrei Lupan, Petru Cărare, Anatol Ciocanu, Dumitru Matcovschi ş.a. A editat opt culegeri de versuri în limba rusă, precum şi cîteva cărţi de proză documentară în limba română („Ciocîrlia pe coşul de fabrică”, „Patrula de noapte”, „Cei şapte din „Cosmos”). Semnează şi cărţile pentru copii „De ce plînge robotul” (versuri) şi „Bunica şi paraşuta” (povestire).

În 1977 Boris Marian a fost distins cu premiul "Cel mai bun publicist al anului", iar în 2000 cu Premiul Naţional în domeniul Publicisticii. Deţinător al Premiului literar „Iurii Dolgorukii” din Rusia (2008). Este decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” (2000), Ordinul Republicii (2006) şi cu Ordinul Revoluţiei Ungare din 1956 al Guvernului maghiar, acordat în 1996.

În prezent, Boris Marian este preşedinte al Comitetului Naţional Moldovenesc al Organizaţiei Internaţionale Platforma „Dialog Eurasia”, cu sediul la Istanbul. Publică periodic versuri şi publicistică în presa din R. Moldova, România, Rusia, Ucraina şi Ungaria. În curs de apariţie este cartea de versuri „Pajura destinului”.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16007647

img16007647

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!