ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNA: Veniturile notarilor în anul 2015 depășesc de zeci de ori veniturile medii pe economie

13:09 | 27.09.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 27 sep. /MOLDPRES/. Veniturile medii ale notarilor în anul 2015 depășesc de zeci de ori veniturile medii pe economie și ale funcţionarilor publici, se arată într-un studiu efectuat de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) în baza activităţii notariale, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al CNA, deficitul de locuri vacante în sistemul notarial face imposibil accesul la această profesie și duce la un risc sporit de coruptibilitate. „În acelaşi timp, se vehiculează existența unor taxe pentru obținerea licenței de notar în dependență de amplasarea teritorială a locului de activitate, sau sînt promovate persoane apropiate unor funcționari sau rude ale notarilor. Totodată, limitarea numărului de notari duce în mod direct la majorarea tarifelor pentru serviciile prestate, fiind de asemenea afectată calitatea acestora”, a comunicat sursa citată.

Tarifele percepute de notari contravin prevederilor Legii cu privire la metodologia calculării plăţii pentru servicii notariale, mai constată studiul. Solicitanţii serviciilor sînt impuşi să suporte cheltuieli suplimentare, disproporționale bunurilor tranzacționate.

Studiul menţionează că accesul la practicarea profesiei de notar este limitată artificial, persoana licenţiată în drept nu are practic șanse să devină notar din motivul limitării funcțiilor vacante sau dreptului la stagiu. Sînt admise la practicarea profesiei de notar, în mare parte, rudele actualilor notari, judecătorilor și ale altor demnitari de stat, iar limitarea numărului de notari în baza unor criterii cantitative duce în consecință la creșterea prețurilor și diminuarea calității serviciilor notariale.

La fel, repartizarea teritorială a notarilor nu este proporțională numărului populației, 50% din notari activînd în municipiul Chișinău, densitatea fiind de 3 ori mai mare decît media pe ţară. Din acest motiv, în unele raioane nu ajung notari, iar populația se confruntă cu lipsa specialiştilor în domeniu.

Conform informației publicate pe pagina web a Ministerului Justiției, pe teritoriul R. Moldova sînt înregistrați în prezent circa 300 notari publici. Cei mai mulţi activează în municipiul Chişinău (147), Bălţi (16) şi UTA Găgăuzia (10), iar cei mai puţini în raionul Donduşeni, Glodeni, Taraclia şi Criuleni – cîte un notar.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16007654

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!