ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zilele Europene ale Patrimoniului au debutat cu inaugurarea unei expoziţii de fotografii

14:33 | 27.09.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 sep. /MOLDPRES/. O expoziţie de fotografii sub genericul „Uşile Chişinăului: deschidere spre viitor” de Anetta Dabija, o tînără pasionată de stilurile arhitecturale ale ușilor încadrate în edificiile de epocă, atestate în centrul istoric al Chișinăului, a fost inaugurată astăzi în scuarul monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din capitală, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii și se încadrează în suita de acțiuni dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului 2016.

Selecția de fotografii reliefează aspectele ce țin de patrimoniul cultural al Chișinăului, evidențiind influența pe care au avut-o tendințele arhitecturale din secolul trecut asupra decorului edificiilor și, în special, asupra ușilor.

Solicitată de MOLDPRES, Anetta Dabija a menţionat că acest proiect a fost iniţiat acum doi ani.

„Centrul istoric al Chişinăului mi s-a părut întotdeauna fascinant. Patrimoniul pe care îl avem merită să fie descoperit şi pus în valoare. Din dorinţa de a reda frumuseţea unor elemente ale patrimoniului, cum sînt uşile vechi, a şi apărut expoziţia de faţă. La fel ca şi clădirile, uşile sînt surse de documentare incontestabile. De aceea este foarte important să le observăm, să le citim şi să le punem în valoare”, a accentuat Anetta Dabija.

Ministrul Culturii Monica Babuc a subliniat că această expoziţie este un simbol de lansare a Zilelor Europene ale Patrimoniului în R. Moldova, iniţiativă a Consiliului Europei care se desfăşoară concomitent în 50 de ţări-parte ale convenţiilor europene referitoare la patrimoniul cultural.

„Fotografiile Anettei Dabija le-am descoperit întîmplător pe o rețea de socializare. Am înţeles că este pasionată de stilurile arhitecturale ale uşilor încadrate în edificiile de epocă, atestate în centrul istoric al Chişinăului. La sfîrşitul expoziţiei, autoarea a postat şi o hartă alcătuită de ea a uşilor vechi din centrul istoric al Chişinăului. Pe viitor, vom încerca să punem aceste poze într-un pliant”, a precizat oficialul.

Expoziţia cuprinde 20 de bannere. Aceasta va fi deschisă pînă la 27 octombrie. Zilele Europene ale Patrimoniului 2016 poartă genericul „Patrimoniul cultural şi comunităţile locale” şi se vor desfăşura pînă la 13 octombrie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16007658

img16007658

img16007658

img16007658

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!