ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Controalele de stat vor fi efectuate cu titlu de excepție, doar în cazul în care va exista un risc iminent

10:21 | 04.10.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Controalele de stat vor fi efectuate cu titlu de excepție, doar dacă există un pericol iminent pentru viața şi sănătatea populației, pentru securitatea economică a statului şi pentru mediu. De asemenea, și în cazul în care situația nu poate fi remediată în afara unui control la fața locului, potrivit unui ordin semnat de vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, informează MOLDPRES.

La 31 septembrie a expirat moratoriul privind inițierea controlului de stat. Potrivit Ministerului Economiei, organele de control, după perioada de moratoriu, urmează să decidă efectuarea controalelor de stat la fața locului, aplicînd și în continuare aceleași criterii pentru efectuarea excepțională a controlului, prevăzute de Legea nr. 18 din martie 2016 privind moratoriul asupra controlului de stat.

Astfel, în perioada 3 octombrie – 3 noiembrie, instituțiile respective vor decide efectuarea controalelor de stat în baza criteriilor de risc, fără ieșire la fața locului la sediile, locurile de desfășurare a activității sau de aflare/păstrare a bunurilor persoanelor înregistrate în modul stabilit, care desfășoară activitate de întreprinzător.

Ordinul mai stabilește că autoritățile administrative, abilitate cu funcții de control din subordinea Ministerului Economiei, cu titlu de excepție, vor adopta decizii privind efectuarea controlului de stat la fața locului doar dacă dețin informații veridice, susținute prin probe, despre existența unui pericol iminent pentru viața și sănătatea populației, pentru securitatea economică a statului, dacă situațiile date nu pot fi remediate în afara unui control la fața locului, și doar după notificarea prealabilă a Ministerului Economiei.

Potrivit ordinului ministrului Economiei, în perioada vizată, autoritățile administrative abilitate cu funcții de control vor oferi preponderent consultații și recomandări antreprenorilor. Totodată, vor organiza activități de evaluare/reevaluare a riscurilor de corupție în cadrul autorității și elabora planul de integritate, precum și instruire, perfecționare a funcționarilor, schimb de experiență.

La inițiativa Guvernului Republicii Moldova, în perioada 1 aprilie – 30 septembrie a fost instituit moratoriul asupra controlului de stat asupra activității agenților economici. În legătură cu expirarea la 30 septembrie a moratoriului, Ministerul Economiei a propus ca controalele de stat la fața locului să fie efectuate și în continuare doar cu titlu de excepție.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în perioada moratoriului organele de control au înaintat 70 de demersuri pentru inițierea controalelor de stat la fața locului, dintre care 36 au fost respinse. Inspectoratul Fiscal Principal de Stat este instituția cu cele mai multe solicitări aprobate privind inițierea controlului de stat la fața locului (24), aceasta fiind urmată de Inspectoratul Ecologic de Stat  și Inspecția Financiară (cîte 3).

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img16007869

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!