ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei R. Moldova în 2016 pînă la 2,2 la sută

12:52 | 05.10.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 5 oct. /MOLDPRES/. Banca Mondială a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei Republicii Moldova în 2016 cu 1,7 puncte procentuale, la 2,2 la sută, iar pentru 2017 anticipează un avans de 2,8 la sută și respectiv 3,3 la sută în 2018, s-a anunțat astăzi într-o conferință de presă ținută de oficiul de la Chișinău a Băncii Mondiale (BM), informează MOLDPRES.

”Anticipăm o relansare a economiei în 2016, ca urmare a unor rezultate mai bune în agricultură. Ne așteptăm la semnarea unui acord cu FMI în luna octombrie, care va debloca finanțarea externă, inclusiv de la Banca Mondială, care are incluse în buget 45 milioane de dolari SUA pentru Republica Moldova”, a declarat Ruslan Piontkivsky, expert al Băncii Mondiale.

Potrivit acestuia, rata inflației se va menține în limita țintei Băncii Naționale a Moldovei de 5 la sută. Deficitul contului curent va fi în jurul de 6 la sută și se va menține la nivelul din anul trecut. Pe fundalul unor rate ridicate ale dobînzilor și riscurilor politice legate de alegerile prezidențiale, nivelul investițiilor va fi redus. Totodată, Republica Moldova nu mai are un nivel scăzut de datorie, ci s-a apropiat de țările cu risc mai mare a datoriilor. ”De asemenea, se va înregistra o reducere ușoară a sărăciei, o creștere a încrederii consumatorilor. Se va produce o consolidare a finanțelor publice, iar deficitul bugetului de stat va coborî sub 3 la sută, cît este în prezent”, a apreciat expertul.

În ciuda situației austere, ”valoarea în termeni reali a transferurilor către gospodăriile casnice probabil va fi menținută”.

Ministerul Economiei a revizuit în creștere, în luna august, cifrele PIB-ului pentru anul 2016, la 2 la sută, față de 1 la sută cît prognoza la început de an. Produsul Intern Brut pentru acest an se estimează la 132,7 miliarde de lei.

Activitatea economică a accelerat în al doilea trimestru, în Republica Moldova, susținută de un consum al gospodăriilor dinamic și o creștere pe unele domenii. Produsul Intern Brut a crescut în termeni reali cu 1,8 la sută, în aprilie-iunie, după un avans de 0,8 la sută în primele trei luni ale anului, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img16007909

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!