ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Naţională a fost comemorat poetul român Vasile Militaru, la 130 de ani de la naştere

18:47 | 20.10.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Un simpozion sub genericul „Vasile Militaru – 130 ani de la naştere” şi  lansarea cărţii ”Divina zidire. Biblia în versuri”, semnată de poetul-martir român au avut loc astăzi la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

La eveniment au fost prezenţi scriitori, bibliotecari, profesori şi elevi de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din capitală şi de la Centrul de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie din Stăuceni, municipiul Chişinău, precum şi oaspeţi din România, în frunte cu preşedintele Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor”, Eugen Petrescu.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Societăţii Culturale „Vasile Militaru”, Maria Şalaru, unul dintre organizatorii evenimentului, a menţionat că scopul organizaţiei pe care o conduce, precum şi a simpozionului de astăzi este de a valorifica şi promova creaţia poetului-martir Vasile Militaru, care a semnat versuri de inspiraţie creştină şi care timp de aproape 30 de ani (1926-1955) a scris cartea „Divina zidire. Biblia în versuri”.

„Am găsit un exemplar al acestei cărţi în fondurile Bibliotecii Naţionale. L-am rugat pe directorul de atunci al instituţiei, regretatul Alexe Rău, să mi-l împrumute şi, în 2007, am editat pentru prima oară la Chişinău această carte, iar acum am realizat cea de-a doua ediţie. Pe lîngă asociaţia noastră funcţionează Editura „Lumina Cuvîntului”, unde au mai apărut „Psaltirea în versuri”, „Vorbe cu tîlc” şi alte cărţi semnate de Vasile Militaru. Împreună cu mai mulţi oameni de cultură, organizăm întîlniri în satele Moldovei, în cadrul cărora  promovăm creaţia poetului-martir”, a precizat Maria Şalaru.

Prezent la eveniment, protoiereul mitrofor Nicolae Ciobanu, şeful Departamentului Cultură al Mitropoliei Moldovei, a subliniat că Vasile Militaru a transcris în versuri Sfînta Scriptură ca aceasta să fie citită mai uşor de creştini.

Vasile Militaru s-a născut la 19 septembrie 1885 în comuna Dobreni, judeţul Ilfov, România. Debutează cu versuri la 15 ani. Primul volum de versuri, „Strop de rouă”, îi apare în 1919. Pentru volumul „Psaltirea în versuri” (1939) a fost premiat de Academia Română. Opera sa de căpătîi rămîne „Divina zidire”, la care a lucrat aproape 30 de ani.

Pentru că a refuzat să-şi pună talentul în slujba comunismului, la 8 ianuarie 1959 este arestat la vîrsta de 74 de ani. La 20 iunie 1959, Tribunalul Militar din Craiova l-a condamnat la 20 de ani de temniță grea pentru crimă de uneltire contra orînduirii sociale; la 12 ani de închisoare corecțională pentru delictul de deținere de publicații interzise; la 10 ani de degradare civilă, confiscarea totală a averii personale plus obligația de a plăti 1000 de lei cheltuieli de judecată. Bătrînul Vasile Militaru, în vîrstă de 74 ani, a primit o condamnare de 32 ani, urmînd să iasă din închisoare la vîrsta de 106 ani. Securitatea a incendiat toate manuscrisele găsite la domiciliul poetului.

Vasile Militaru este autorul real al celebrei poezii „A venit aseară mama”, dedicată prietenului său George Enescu în 1930 și atribuită mult timp (70 de ani) lui George Coșbuc. George Enescu a pus-o pe note, în scurt timp devenind o capodoperă a genului.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16008318

img16008318

img16008318

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!