ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cîntăreţul de operă Andrei Donos a marcat cea de-a 60-a aniversare

10:32 | 21.10.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 oct. /MOLDPRES/. Cunoscutul cîntăreţ de operă Andrei Donos, solist al Teatrului Național de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, Artist al Poporului, supranumit Rigoletto al Basarabiei, îşi sărbătoreşte astăzi cea de-a 60-a aniversare, informează MOLDPRES.

Andrei Donos s-a născut la 21 octombrie 1956 în satul Ţîntăreni, raionul Teleneşti. În 1977-1978 a studiat canto la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”, iar în 1978-1985 - la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chişinău, unde i-a avut în calitate de profesori pe Vladimir Dragoş şi Boris Miliutin.

În 1984, încă fiind student, este angajat solist la Opera Națională. Tocmai pe atunci, a participat la concursul unional „M. Glinka”, unde talentul său a fost remarcat de către Maria Bieşu. Primadona l-a şi adus în teatru. Primul rol a fost în opera „Trubadurul”, unde a evoluat în rolul Contelui de Luna, sub bagheta dirijorului Lev Gavrilov.

Au urmat alte roluri: Germont („Traviata”), Melitone („Forţa destinului”), Rodrigo („Don Carlos”) de G. Verdi, Tonio, Silvio ("Paiaţe") de R. Leoncavallo, Alfio („Cavalleria rusticana”) de P. Mascagni, Dragoş, Spancioc („Alexandru Lăpuşneanu”) de Gheorghe Mustea, Enric („Lucia di Lammermoor”) de G. Donizetti, Tomski („Dama de Pică”) de P. I. Ceaikovski, Figaro din "Bărbierul din Sevilla" de Rossini" ş.a., cel mai îndrăgit rămînînd a fi, totuşi, Rigoletto din opera omonimă a lui G. Verdi.

Potrivit specialiştilor, Rigoletto este rolul care i se potriveşte de minune şi pe care l-a jucat pe mai multe scene ale lumii, şi, înainte de toate, în toate teatrele lirice din România. „Rigoletto este un personaj foarte complex şi are o mulţime de faţete”, spune baritonul, adăugînd: “Rigoletto mă inspiră foarte mult pentru că este o personalitate foarte profundă. Îl găsesc ca pe un personaj foarte interesant, un om sarcastic, dar care este capabil și să iubească... Aici, în R. Moldova, l-am jucat numai eu şi profesorul meu - Vladimir Dragoş”.

De-a lungul anilor, Andrei Donos a colaborat cu dirijorii Alexandru Samoilă, Nicolae Dohotaru, Mihai Amihalachioaie, Corneliu Calistru (Iaşi), Tomas Pal (Ungaria), Gheorghe Dimitrov (Bulgaria), cu interpreţii de operă Maria Bieşu, Valentina Calestru, Mihai Munteanu, Ludmila Aga, Elena Gherman, Ion Paulencu, Vasile Micuşa, Valeriu Cojocaru ş.a. A efectuat turnee în Ungaria, Italia, Spania, Germania, Franţa, Olanda, Marea Britanie, Portugalia, România, Bulgaria, Federaţia Rusă şi în alte ţări.

În 1994 lui Andrei Donos i s-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă” şi în 2009 – cel de „Artist al Poporului”.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img16008332

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!