ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-a stins din viaţă cîntăreaţa de muzică populară Nina Ermurachi

12:48 | 21.10.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 oct. /MOLDPRES/. Cunoscuta interpretă de muzică populară Nina Ermurachi, fostă solistă a Orchestrei de muzică populară „Folclor”, maestru în artă, s-a stins subit din viaţă noaptea trecută, la vîrsta de 67 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, dirijorul Orchestrei de muzică populară „Folclor”, Petre Neamţu, a menţionat că Nina Ermurachi a fost o cîntăreaţă deosebită. „A avut un repertoriu ales şi un stil de interpretare cu totul aparte, irepetabil”, a constatat Petre Neamţu.

Cîntăreaţa Valentina Cojocaru, Artistă a Poporului, a afirmat că a avut-o în calitate de colegă pe Nina Ermurachi la Orchestra „Folclor” din 1974. „Era o cîntăreaţă de zile mari. Interpreta cîntece lirice, care erau pe placul tuturor. Era cîntăreaţa preferată a mamei mele. Romanţe ca ea n-a interpretat nimeni niciodată la noi, în R. Moldova”, a subliniat Valentina Cojocaru.

Nina Ermurachi s-a născut la 15 iulie 1949 în satul Floriţoaia Veche, judeţul Ungheni. A fost solistă în Capela corală „Doina” a Filarmonicii din Chisinău și în Orchestra de muzică populară „Folclor”, iar mai tîrziu a colaborat cu orchestrele de muzică populară „Moldoveneasca” şi „Arta”. În 1998 a fost distinsă cu titlul onorific de Maestru în artă.

S-a lansat în muzica populară în 1968, cu cîntecul „Măi cucule blestemat”, care în scurt timp a devenit şlagăr. I-au adus mult succes şi cîntecele „Pădure, verde pădure”, „Flori de romanţă”, „Frunză verde iasomie”, „Cîntec vechi de cătănie”, „Şi-am zis verde brad de munte”, „Lăsaţi-mă să cînt”, „Aseară la poarta mea”, „Să pornim hora inel”, „Sînt o fată de la codru” ş.a.

„Florile de cîntec ale Ninei Ermurachi nu sînt de culori aprinse, ci de cele odihnitoare. Sînt ca busuiocul de la icoană, ca vîzdoagele sau crizantemele care nu se ofilesc peste noapte. Prefera să interpreteze piese lirice, romanţe pentru mîngîierea sufletului. Poate de aceea melodiile ei nu se înghesuie în programele de concert, pentru că vin liniştite la suflet, pe un drum mai lung, mai anevoios, dar care se aştern drept la inimă pentru mult timp”, nota un cronicar muzical în unul dintre articolele sale.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Ninei Ermurachi va fi adus mîine, la ora 17.30, la Catedrala „Sfînta Teodora de la Sihla”. Nina Ermurachi va fi înmormîntată duminică la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din capitală.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img16008342

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!