ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Educației susține că rezultatele la bacalaureat din anul acesta au o creștere pozitivă

13:32 | 21.10.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 21 oct. /MOLDPRES/. Rata de promovare a examenelor de bacalaureat în rîndurile elevilor a crescut anul acesta, față de ultimele trei sesiuni, au anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Ministerului Educației, informează MOLDPRES.

Astfel, dacă rata de promovare totală a examenelor de bacalaureat din sesiunea 2016 a constituit 62,4%, rata de promovare în rîndurile elevilor, care au finalizat ciclul liceal în anul acesta a fost de 86,3%, în creștere cu patru puncte procentuale față de același indicator din anul 2015 și cu 15 la sută față de anul 2014.

Ministrul Educației, Corina Fusu, a declarat că anul acesta aproximativ 65 la sută din numărul studenților înmatriculați în liceele din țară au optat pentru profilul umanist, iar 31% au ales profilul realist.

„Admiterea la treapta liceală s-a desfășurat în acest an în 294 de licee, din cele 375 existente. Doar în 161 de instituții s-au  format două clase de a „10”, din cauza situației demografice precare din țară. Cu doi ani în urmă, șapte elevi din zece au luat note de trecere la bacalaureat. În sesiunea curentă, nouă din zece candidați au susținut examenele cu brio. Astfel, afirmația că un număr mic de elevi ar promova examenul de bacalaureat este eronată, precum și faptul că absolvenții liceelor nu reușesc să susțină proba la matematică. Datele statistice arată că la toate disciplinele nota medie a candidaților este de aproximativ șase”, a spus Fusu.

Totodată, ministrul a menționat că la nivel național se atestă o creștere a ratei de promovare a examenelor de bacalaureat, cu excepția a șase raioane unde se atestă o descreștere nesemnificativă a rezultatelor. „Deși s-a diminuat numărul liceelor, s-a îmbunătățit calitatea instruirii. În sesiunea curentă, fiecare al cincilea liceu a avut o rată de promovare a examenelor de o sută de procente”.

La rîndul său, directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Anatol Topală, a afirmat că elevii preferă să-și facă studiile liceale la instituțiile de învățămînt din mediul urban, optînd pentru liceele, care au cea mai mare rată de promovare. „Un alt aspect ce demonstrează că tinerii optează mai mult pentru profilul umanist în defavoarea celui real este diminuarea de două ori a numărului candidaților de la profilul real. Astfel, cu doi ani în urmă raportul real/umanist era de 44%/52 la sută, iar în sesiunea curentă raportul a constituit 34%/63%”, a precizat Topală.  

Sesiunea de BAC 2016 s-a desfășurat în perioada 3-21 iunie în 102 centre, fiind admiși 21 524 de candidați, dintre care 16 282 (75,65%) absolvenți ai claselor a XII-a, iar 5 242 (24,35%) restanțieri din sesiunile anterioare.

(Reporter P. Beregoi, editor L. Alcază)

img16008345

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!