ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regiunea de Sud a semnat un protocol pentru colaborare cu Regiunea Zemgali din Letonia

11:55 | 23.10.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 23 oct. /MOLDPRES/.  Agenţia de Dezvoltare Regională  Sud  (ADR Sud) a semnat ieri un Protocol de intenţii cu privire la colaborarea  cu Regiunea de planificare Zemgali din Letonia. Cooperarea dintre cele două  zone  a fost discutată în cadrul unei conferinţe despre oportunităţile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, desfăşurată în perioada 21-22 octombrie, la Cimişlia, informează  MOLDPRES.

Intenția de colaborare, semnată între cele două regiuni, este doar un început, pentru că în următoarele luni conducerea  ADR Sud şi a regiunii de planificare Zemgali urmează să parafeze deja Protocolul de colaborare propriu-zis care va asigura relaţii moldo-letone  de prietenie și proiecte comune  la nivel regional.

Potrivit delegaţiei din Letonia, semnarea documentului va reprezenta încă un pas făcut de țara noastră în parcursul ei spre comunitatea europeană.

„Cu Regiunea de Dezvoltare Nord a R. Moldova avem stabilite relații de prietenie și colaborare încă din anul 2012. După ce am vizitat Regiunea de Dezvoltare Sud am văzut că şi aici există potențial uman, agricol și economic, iar relaţiile noastre au devenit mai  strînse  şi  mai puternice”, a menţionat Veronica Iurcea, expert principal la Ministerul Mediului și Dezvoltării Regionale din Letonia.

Totodată,  expertul leton şi-a exprimat speranţa că fiind susţinută de  Letonia şi de  alte ţări din comunitate, “în cel mult zece ani  R. Moldova va adera la Uniunea Europeană”. 

"Avem certitudinea că semnarea acestui Protocol de intenții privind colaborarea cu o regiune similară din sudul Letoniei va da roade şi va fi în beneficiul popoarelor noastre. De asemenea, cooperarea va deschide noi orizonturi și va aduce noi oportunități pentru Regiunea de Dezvoltare Sud prin stabilirea unor parteneriate între administraţiile locale și agenții economici din această zonă”, a subliniat, la rîndul său, Maria Culeșov, directorul ADR Sud.

Conferința "Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării 2016" a fost organizată cu suportul financiar al Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare, în contextul primei ediţii a Zilelor Regiunii de  Dezvoltare Regională  Sud.

(Reporter L. Grubîi,  editor M. Jantovan)

img16008381

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!