ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul-Concurs Internațional de muzică corală „A ruginit frunza din vii” a ajuns la ediţia a IX-a

18:16 | 25.10.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 oct. /MOLDPRES/. Douăzeci şi două de colective corale şi peste 700 de interpreţi din Letonia, Polonia, România, Slovacia, Ucraina și R. Moldova vor participa la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului-Concurs Internațional de muzică corală „A ruginit frunza din vii”, care se va desfăşura la Chişinău în perioada 27-30 octombrie, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Coral-Muzicală în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundaţia Est-Europeană, Ministerul Afacerilor Externe din Danemarca şi Guvernul Suediei.

În cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc astăzi la Chişinău, preşedintele Asociaţiei Coral-Muzicale, Elena Marian, a menţionat că  „A ruginit frunza din vii” este singurul festival internaţional de muzică corală din R. Moldova şi are drept scop promovarea artei corale pe plan naţional şi internaţional.

Potrivit sursei citate, deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 27 octombrie, la Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, iar concursul propriu-zis se va desfăşura pe 28 octombrie, la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei. Cea de-a treia zi de festival – 29 octombrie va fi consacrată muzicii naţionale, iar concertul va fi prezentat la Palatul Republicii. Tot aici va avea loc încheierea festivalului şi înmînarea diplomelor laureaților.

De asemenea, în cadrul festivalului, sîmbătă, 29 octombrie, la Academia de Studii Economice va avea loc un master-class, susţinut de dirijorul Zapro Zaprov din Macedonia. Totodată, a precizat Elena Marian, concursul se va desfăşura pe cinci categorii - coruri de copii, tineret, mixte, ansambluri vocale şi coruri camerale.

Potrivit Valentinei Bolduratu, profesoară la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, deşi Festivalul „A ruginit frunza din vii”  este destul de tînăr, el a contribuit mult ca muzica corală să renască în R. Moldova, după o perioadă de declin, înregistrată acum un sfert de secol. În acelaşi timp, ea a propus ca în cadrul festivalului să fie inclusă încă o categorie - cea a corurilor bisericeşti.  

În ultima zi a Festivalului, pe 30 octombrie, colectivele corale vor prezenta muzică sacră în mai multe biserici din municipiul Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16008442

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!