ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Europeană a prelungit cu încă trei luni controalele la unele frontiere interne din spațiul Schengen

19:21 | 25.10.2016 Categorie: Externe

Strasbourg, 25 oct. /MOLDPRES/. Comisia Europeană a dat marți undă verde pentru o nouă prelungire excepțională cu trei luni a controalelor la unele frontiere interne din spațiul Schengen, reintroduse în 2015 de cinci țări confruntate cu un puternic aflux de migranți, relatează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES. 

Această 'recomandare', pe care statele membre UE trebuie să o adopte pentru a se concretiza, le va permite acestora să mențină controalele dincolo de data-limită de 12 noiembrie, care marca încheierea derogărilor la regulile liberei circulații.

La sfîrșitul lui mai, executivul european a acceptat o primă prelungire excepțională a controalelor reintroduse în 2015 la unele frontiere ale Austriei, Germaniei, Danemarcei, Suediei și Norvegiei, membre ale spațiului Schengen.

Comisia a fixat totuși ca obiectiv o revenire la normal, respectiv lipsa controalelor la frontierele interne, pînă în decembrie 2016.

Însă condițiile 'nu sînt încă îndeplinite' pentru a renunța la controale, a recunoscut marți executivul comunitar. 'Sîntem, din nefericire, încă departe de scop', a declarat prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, într-un comunicat publicat după o reuniune a comisarilor de la Strasbourg.

Controalele vor fi însă autorizate 'pentru o durată strict limitată' de trei luni, cu 'controale coordonate și proporționate la unele frontiere interne', a precizat comisarul european pentru afaceri interne și migrație, Dimitris Avramopoulos.

'În acest interval, vom continua să abordăm toate problemele actuale în materie de migrație și de securitate pentru a putea ridica aceste controale cît mai curînd posibil', a dat asigurări înaltul oficial european.

(Editor M. Jantovan)

img16008447

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!