ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reuniunea comisiei interguvernamentale moldo-române pentru cooperare economică s-a încheiat la Chișinău

12:37 | 04.11.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 4 nov. /MOLDPRES/. Reuniunea Comisiei interguvernamentale moldo-române pentru cooperare economică s-a încheiat astăzi la Chișinău cu semnarea a patru documente importante ce vizează diferite aspecte de colaborare bilaterală în diverse domenii, informează MOLDPRES.

Acordul de colaborare între autoritățile pentru Protecția Consumatorilor din ambele țări, protocolul între autoritățile vamale privind intensificarea colaborării în domeniul prevenirii şi combaterii fraudelor vamale, precum și acordul în domeniul parcurilor industriale, se numără printre documentele semnate la încheierea ședinței Comisiei.

Proiectele de interconexiune energetică și de gaze au fost în topul agendei de discuții pe care a purtat-o delegaţia moldovenească, condusă de vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, cu delegația română condusă de vicepremierul, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri al României, Costin Grigore Borc.

”Un subiect aparte de discuții a fost colaborarea noastră pe mai multe platforme, în special în ceea ce privește punerea în aplicare a Acordului de asociere cu UE și valorificarea potențialului acestuia, prin extinderea schimb urilor comerciale, valorificarea oportunităților care ne sînt oferite, atragerea investițiilor, dezvoltarea mai multor obiecte de infrastructură”, a declarat vicepremierul Octavian Calmîc.

Oficialul a adăugat că ”cel mai important, mai sensibil și costisitor proiect este cel din domeniul energetic, subiect discutat pe larg în cadrul reuniunii”. Ministrul Economiei a făcut referință în context la grantul nerambursabil de 550 mii de euro oferit pentru lansarea proiectării gazoductului Ungheni-Chișinău, ”care este un obiect strategic”, dar și la disponibilitatea României de a-și asuma toate cheltuielile pentru proiectarea interconexiunilor energetice din sudul Moldovei.

Au fost purtate discuții și pe alte domenii, ca agricultura, protecția consumatorilor, infrastructura calității, ”acolo unde Republica Moldova are cele mai mari constrîngeri”, a mai spus Octavian Calmîc.

Discuțiile purtate în cadrul ședinței Comisiei mixte a fost o continuare firească a dialogului între președinții și prim-miniștrii celor două țări, lucruri care jalonează o relație economică de bună calitate, a declarat vicepremierul Costin Grigore Borc. Oficialul român s-a referit la proiectele energetice, care ”sînt proiecte strategice, atît pentru România, cît și Republica  Moldova”.

”Interconectarea pe care noi am început-o deja între România – Bulgaria – Austria și care va continua cu diversificarea spre Republica Moldova și Ucraina sînt esențiale atît pentru securitatea energetică a României, cît și pentru interconectarea și securitatea în regiune”, a mai subliniat Costin Grigore Borc.  

Următoarea ședință a comisiei interguvernamentale moldo-române pentru cooperare economică va avea loc în 2017 la București, s-a mai anunțat în cadrul conferinței de presă.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică pe șase luni, România este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova cu o cifră a schimburilor comerciale de peste 450 milioane de dolari SUA. Piaţa română este cea mai mare destinaţie pentru mărfurile moldoveneşti, livrările pe această piaţă, în șase luni, s-au ridicat la 215,2 milioane de dolari SUA. Datele Camerei Înregistrării de Stat relevă că în Republica Moldova sunt înregistrate 1600 de întreprinderi cu capital român, ceea ce reprezintă 16 la sută din totalul societăților cu investiții străine în capitalul social.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img16008802

img16008802

img16008802

img16008802

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!