ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Filip: „Transparenţa va fi cuvîntul cheie în deblocarea finanţării externe”

15:04 | 08.11.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Transparenţa va fi cuvîntul cheie în deblocarea finanţării externe. Declaraţia a fost făcută astăzi de către Prim-ministrul, Pavel Filip, după ce Consiliul de Directori Executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat ieri un acord pe trei ani cu Republica Moldova, informează MOLDPRES.

În cadrul unui briefing de presă, susținut împreună cu Președintele Parlamentului Andrian Candu, premierul a specificat că vestea cea mai importantă este că s-a reuşit deblocarea finanţării externe. „Mulţi au încercat anul acesta să le spună cetăţenilor că nu va fi posibil, au fost doar atacuri şi speculaţii. Aceştia au pus la îndoială că vom reuşi să implementăm foia de parcurs şi Acordul cu FMI. Însă, iată vedem că foia de parcurs a fost demult îndeplinită, iar astăzi avem şi Acordul cu FMI. Obiectivul principal al programului este de a soluționa, cu mai mult efort, la prima etapă,  problemele urgente ce țin de calitatea guvernanței și stabilitatea sectorului bancar. Este angajamentul nostru ferm de a îmbunătăţi semnificativ guvernanţa economică", a specificat Filip.

Premierul a menţionat că R. Moldova a obținut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 178,7 milioane de dolari SUA sau 75 la sută din cota R. Moldova la FMI). „Suma de 35,9 milioane de dolari SUA va fi oferită R. Moldova imediat după aprobarea acordului. Suma rămasă va fi debursată în cinci tranșe, după evaluarea programului. Anul 2017 nu va fi unul în care „să curgă lapte şi miere”, dar poate fi unul istoric pentru dezvoltarea ţării, un an în care facem reforme semnificative", a spus Filip.

La rîndul său, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că decizia FMI reprezintă un semnal bun pentru partenerii externi și un mesaj prielnic pentru investitorii străini. „Prin această decizie s-a încheiat un capitol nefast în istoria R. Moldova. Este un mesaj de schimbare a imaginii ţării. R. Moldova se bucură de credibilitate. Constat că s-a încheiat criza de imagine cu care ne-am confruntat, putem trece acum la etapa de dezvoltare a ţării", a opinat Candu.

La final, cei doi oficiali au precizat că textul programului va fi făcut public în următoarele zile.

Republica Moldova nu a avut un acord cu Fondul Monetar Internaţional din toamna anului 2013. 

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16008897

img16008897

img16008897

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!