ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Ialoveni au început Zilele Bibliotecii Publice „Petre Ştefănucă”

09:24 | 15.11.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. La Ialoveni au demarat ieri Zilele Bibliotecii Publice „Petre Ștefănucă”, ediția XXV-a cu genericul „Biblioteca publică - promotor al valorilor europene”. Evenimentul este dedicat celor 110 ani de la nașterea lui Petre Ștefănucă, folclorist, etnograf, dialectolog, publicist şi pedagog, originar din orașul Ialoveni, și se va desfășura timp de trei zile, informează MOLDPRES.

La manifestare au participat scriitorul şi folcloristul Iulian Filip, primarul localităţii, Sergiu Armaşu, bibliotecari, profesori şi elevi.

În cadrul evenimentului a fost lansat noul logou al bibliotecii, prima poveste digitală „Muzeul Petre Ștefănucă - mîndria orașului Ialoveni”, urmată de șezătoarea folclorică „De la lume adunate și-napoi la lume date”. Tot aici a fost vernisată expoziţia de carte „Petre Ştefănucă – promotor al valorilor naţionale”.

Astăzi, în cadrul zilelor instituţiei va avea loc colocviul profesional „Biblioteca „Petre Ştefănucă: de la tradiţie la modernitate”. Manifestările se vor încheia mîine cu  colocviul „Emil Loteanu – o lumină în noapte”, la 80 de ani de la naştere.

Biblioteca „Petre Ştefănucă”  a fost fondată în 1948, ca o instituţie cu menire culturală şi informaţională, în prezent avînd peste 86690 exemplare de carte. Ea are două filiale. Anual, colecţiile Bibliotecii "P. Ştefănucă" sînt consultate de circa 7232 cititori, ceea ce reprezintă 43% din locuitorii oraşului.

Petre Ştefănucă s-a născut la 14 septembrie 1906 în localitatea Ialoveni, judeţul Lăpuşna. După absolvirea Universităţii din Bucureşti, a fost profesor la Tighina, Cetatea Albă şi Chişinău. A colaborat la revistele basarabene „Viaţa Basarabiei”, „Moldovanul”, „Cuget moldovenesc”, „Şcoala basarabeană”, „Sociologie românească” ş.a.

În martie 1940 este membru-fondator al Societăţii Scriitorilor şi Publiciştilor Basarabeni şi membru al comitetului de conducere. În 1939, este numit director al Institutului Social Român din Basarabia, în cadrul căruia desfăşoară o vastă activitate ştiinţifică în domeniul folcloristicii, etnografiei şi dialectologiei. Acuzat de antisovietism, este arestat. S-a stins din viaţă la 12 iulie 1942 în lagărul din Kuibîşev. Savanţii-folclorişti Andrei Hîncu şi Grigore Botezatu au adunat şi editat opera lui Petre Ştefănucă în două volume.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16009103

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!