ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Comrat a fost lansat un proiect de salvgardare a limbii şi tradiţiilor culturale găgăuze

14:24 | 16.11.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. Un proiect intitulat „Salvgardarea limbii și a tradițiilor culturale găgăuze în Moldova”, a fost lansat ieri în oraşul Comrat de la sudul ţării, informează MOLDPRES.

Proiectul este finanțat cu 67 mii de dolari SUA de către Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală și va fi implementat de Organizația neguvernamentală „Gagauzluk” din Comrat, în parteneriat cu Muzeul regional de Istorie din Comrat, Colegiul „Mihail Ciachir” și Editura „Pontos” din Chișinău.

La evenimentul de lansare a proiectului, ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat, între altele, că acesta nu este primul proiect privind salvgardarea patrimoniului cultural național, lansat în parteneriat cu Ambasada SUA la Chişinău, anterior fiind iniţiate şi alte proiecte, precum cel ce ţine de valorificarea Rezervației cultural-naturale “Orheiul Vechi” sau cel care vizează restaurarea Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” de la Căușeni.

Proiectul are drept scop protejarea și documentarea limbii, folclorului, tradițiilor, meșteșugurilor găgăuze, înregistrarea materialelor în format audio, video și foto, organizarea unor întîlniri cu găgăuzii din Moldova, Ucraina şi Bulgaria ş.a. Materialele adunate vor fi editate într-un volum, tradus în engleză, rusă și română, care va include: povești populare găgăuze, melodii, cîntece, balade, proverbe etc. Totodată, va fi realizat și un film documentar de aproximativ 30 de minute despre sărbătorile naționale ale găgăuzilor: „Kasîm”, „Hederlez”, „Pipiruda” ș.a.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img16009160

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!