ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC a validat rezultatele alegerilor prezidenţiale

17:41 | 18.11.2016 Categorie:

Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a validat, în cadrul şedinţei de astăzi, rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, informează MOLDPRES.

Preşedintele CEC, Alina Russu, a declarat că la cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial au participat peste 1,6 milioane de cetăţeni cu drept de vot. „Conform datelor procesate, candidatul PSRM, Igor Dodon, a acumulat 834081 de voturi, iar concurentul PAS, Maia Sandu, a obţinut 766593 de voturi. Astfel, se decide ales concurentul Igor Dodon, care la scrutin a acumulat cele mai multe voturi. Hotărîrea Comisiei va fi expediată în următoarele trei zile Curţii Constituţionale (CCM)”, a menţionat Russu.

„Raportul prezentat CCM va include toate petiţiile şi sesizările cetăţenilor, dar şi analizarea detaliată a tuturor contestaţiilor depuse la CEC în ceea ce priveşte desfăşurarea scrutinului”, a spus Russu.

După transmiterea actelor la CCM, Curtea timp de 10 zile va trebui să confirme sau infirme legalitatea scrutinului prezidențial.

Dacă rezultatul alegerilor pentru funcția de Președinte al țării va fi validat de CCM, noul președinte va depune jurămîntul în fața Parlamentului și a Curții Constituționale, cel tîrziu 45 de zile după alegeri. Mandatul Președintelui R. Moldova este de patru ani și se exercită de la data depunerii jurămîntului.

img16009250

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!