ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Filip: Partenerii de dezvoltare și-au recăpătat încrederea în cursul european al R. Moldova și ne vor sprijini

14:37 | 01.12.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a declarat în debutul ședinței de astăzi a Guvernului că în timpul vizitei la Bruxelles a avut un program foarte dens și întîlniri la cel mai înalt nivel, cu oficiali ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, dar și cu secretarul general al NATO. ”Mesajul pe care l-am primit în cadrul tuturor acestor întîlniri a fost unul de încurajare”, a menționat Premierul, comunică MOLDPRES.

”Ne-au felicitat pentru rezultatele înregistrate în 11 luni și ne-au asigurat de tot suportul și în continuare. Vestea cea mai importantă este că partenerii de dezvoltare ai Moldovei și-au recăpătat încrederea în cursul european al țării și ne vor sprijini. La rîndul său, Alianța Nord-Atlantică s-a arătat deschisă să consolideze cooperarea cu țara noastră în cadrul proiectelor comune și prin respectarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova”, a subliniat Prim-ministrul.

El a adăugat că există și un suport considerabil. În zilele următoare Republica Moldova va primi 45 de milioane de euro cu titlu de suport bugetar de la UE, iar în anul viitor Uniunea Europeană va acorda 100 de milioane de euro asistență macrofinanciară, din care 40 de milioane de euro sub formă de grant și 60 de milioane - împrumut.

Prim-ministrul a afirmat că ”UE manifestă mai mult realism și constructivism decît unii politicieni de la noi din opoziție”. Pavel Filip a spus că a fost rugat de jurnaliști să comenteze declarațiile că Guvernul ar mima reformele.

”Guvernul și-a asumat niște angajamente față de Uniunea Europeană și Comisia Europeană, e vorba de foaia de parcurs pe care am realizat-o, ceea ce ne-a permis să deblocăm inclusiv finanțarea de la FMI. Și Banca Mondială ne va oferi pînă la sfîrșitul anului 45 milioane de dolari. Eu tind să cred că Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană sînt instituții serioase și nu pur și simplu ne acordă bani fără a evalua realizările. E timpul să coboare toți de pe baricade, să lucrăm pentru binele cetățenilor”, le-a răspuns jurnaliștilor Pavel Filip.

”Vom fi Guvernul care va implementa reforme adevărate, care nu au fost realizate timp de 25 de ani”, a mai specificat Premierul.  Cu referire la deschiderea Biroului NATO la Chișinău, Prim-ministrul a notat că cei care critică deschiderea biroului dau dovadă de populism ieftin. Asemenea birouri sînt în Federația Rusă, alte țări. Biroul NATO este deschis nu împotriva cuiva, ci pentru consolidarea dialogului politic și a cooperării practice cu Alianţa Nord-Atlantică în spiritul Parteneriatului pentru Pace şi în baza principiului neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img16009578

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!