ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Acordului privind Oficiul de legătură NATO la Chișinău

15:55 | 01.12.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) privind Oficiul de legătură NATO în R. Moldova. Documentul urmează să fie remis Președintelui  Republicii Moldova, spre examinare, informează MOLDPRES.

Acordul a fost semnat la 29 noiembrie 2016, la Bruxelles, în cadrul întrevederii Premierului Pavel Filip cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, la Cartierul General al Alianței Nord-Atlantice. „Am certitudinea că deschiderea acestui Oficiu va contribui la valorificarea potenţialului de cooperare cu Alianţa prin implementarea iniţiativelor existente, a unei comunicări despre programele NATO, precum şi a unor proiecte noi realizate cu sprijinul Alianţei”, a menţionat Pavel Filip cu acest prilej.

Republica Moldova este interesată în continuarea dialogului politic și cooperării cu NATO în mai multe domenii. Acesta vizează reformarea sectorului de securitate și apărare al Republicii Moldova, combaterea noilor amenințări la adresa securității, inclusiv a securității cibernetice, reformarea și modernizarea forțelor armate, comunicare strategică, elaborarea documentelor strategice și ajustarea cadrului legal la standardele europene, a menționat în  ședința Guvernului Andrei Galbur, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Oficialul a adăugat că deschiderea Biroului de legătură NATO nu vine în contradicție cu statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Oficii de legătură cu NATO au fost înființate și există în Ucraina, statele din Asia Centrală și Federația Rusă. 

Guvernatorul autonomiei găgăuze, Irina Vlah, a votat împotriva aprobării proiectului.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img16009585

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!