ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip: Partenerii noştri de dezvoltare au recăpătat încrederea în R. Moldova

15:49 | 01.12.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. În cadrul şedinţei de astăzi a Cabinetului de miniştri, Prim-ministrul Pavel Filip a trecut în revistă principalele rezultate ale vizitei oficiale la Bruxelles, efectuată în perioada 27-30 noiembrie curent, informează MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului. 

Şeful Executivului a arătat că în cadrul întrevederilor avute cu oficialii europeni de cel mai înalt nivel a primit un mesaj de încurajare şi de felicitare pentru paşii întreprinşi de Guvern pe parcursul acestui an. „Vestea cea mai importantă este că partenerii noştri de dezvoltare au recăpătat încrederea în Republica Moldova. La rîndul său, şi Alianța Nord-Atlantică s-a arătat deschisă să consolideze cooperarea cu țara noastră în cadrul proiectelor comune și prin respectarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova”, a accentuat Pavel Filip. 

Totodată, Premierul a menţionat că autorităţile de la Bruxelles încurajează Guvernul de la Chişinău să continue implementarea reformelor lansate şi vor acorda suportul necesar în acest sens. Astfel, Republica Moldova va primi din partea Uniunii Europene 45 de milioane de euro sub formă de suport bugetar rapid și alte 100 de milioane de euro ca asistență macrofinanciară, din care 40 de milioane de euro sînt grant și 60 de milioane - împrumut.

În acelaşi timp, Prim-ministrul s-a referit şi la mesajul lansat de unii politicieni de la Chișinău, prin care își exprimau indignarea faţă de rezultatele obținute la Bruxelles: ”Acești oameni continuă lupta împotriva propriului popor. Ei fac tot ce pot pentru ca Moldova și cetățenii ei sa nu aibă parte de susținere externă, să ajungă în criză socială, așa speră că vor reuși să ajungă la putere. Cetățenii trebuie să vadă care este diferența între atitudinea pozitivă pe care o au partenerii externi față de țara noastră și atitudinea cinică și antinațională pe care o au anumiți politicieni din așa-zisa opoziție pro-europeană”, consideră Prim-ministrul. 

În context, Pavel Filip a numit acest gest drept unul cinic, ridicol și iresponsabil. „Vreau să remarc faptul că UE dovedește mai mult realism și constructivism decît unii politicieni de la noi din ţară. Uniunea Europeană își dorește mai tare decît unii de la noi să fie bine în Republica Moldova”, a mai spus şeful Cabinetului de miniştri.

În altă ordine de idei, Premierul Pavel Filip a ținut să infirme și tezele critice, greșit lansate în spațiul public, cu privire la Oficiul de legătură NATO de la Chișinău. ”Este doar populism. Astfel de birou, chiar mai complex, este pînă și în Rusia. Eu sînt onorat că am putut semna acest document și am avut discuții foarte bune cu secretarul general al NATO”, a conchis Premierul.

(Editor M. Jantovan)

img16009587

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!