ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oameni de afaceri din R. Moldova şi China s-au reunit la Chişinău, în cadrul unui Forum

17:17 | 01.12.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. La Chişinău a avut loc astăzi Forumul de afaceri moldo-chinez. Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a opta sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-chineze pentru colaborare comercial-economică, ce se desfășoară în perioada 1-2 decembrie curent, la Chișinău, informează MOLDPRES. 

Surse din cadrul Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) au precizat că  obiectivul Forumului a fost explorarea și valorificarea potențialul de cooperare dintre R. Moldova și Republica Populară Chineză.

Potrivit viceministrului Economiei, Vitalie Iurcu colaborarea comercial-economică moldo-chineză este una dinamică și în context a venit cu un apel către companiile chineze să fie mai active și să investească în economia țării noastre. „Este necesar să susținem investitorii prin astfel de platforme interguvernamentale pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale”, a menţionat sursa citată. 

Directorul adjunct al Departamentului de Afaceri Euroasiatice, președintele delegației chineze, Luo Weidong, a salutat organizarea acestor evenimente și s-a arătat optimist cu privire la evoluția ascendentă a investițiilor chineze în economia Republicii Moldova. 

La rîndul său, Vitalie Zaharia, directorul MIEPO, a prezentat oportunitățile de afaceri și sectoarele economice prioritare ale țării noastre şi a accentuat beneficiile pe care le obțin investitorii în acest sens. 

Agenda a mai inclus descrierea avantajelor economice și posibilităților investiționale ale Zonelor Economice Libere și Parcurilor Industriale. De asemenea, au fost elucidate oportunitățile investiționale în eficiența energetică și potențialul energiei regenerabile din țara noastră, particularitățile sistemului fiscal și posibilitățile logistice din Republica Moldova. 

Delegația chineză este formată din reprezentanţi a 16 companii din sectoarele infrastructură, financiar-bancar, energetic, tehnologia informației și comunicațiilor, cercetare și dezvoltare în domeniul agroalimentar, inginerie și construcții.

Reprezentanții celor 40 de companii din Republicii Moldova, prezenţi la Forum,  au avut posibilitatea să exploreze posibilitățile de parteneriat și de inițiere a proiectelor investiționale cu companiile chinezești în cadrul unei întrevederi.

Relațiile comercial-economice dintre cele două țări au fost stabilite în 1992. Schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză au constituit circa 290 milioane dolari SUA, în primele 10 luni ale anului 2016. Țara noastră exportă mai puțin de 1% din mărfurile sale pe piața Republicii Populare Chineze, iar mărfurile produse în această țară reprezintă circa 10% din importurile moldovenești. Vinurile și strugurii, instrumente optice, mobila constituie cea mai mare parte a exportului moldovenesc în Republica Populară Chineză, iar în structura importului predomină produsele chimice și articole din metal. 

(Reporter A. Mardare, editor M. Jantovan)

img16009594

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!