ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şedinţa Parlamentului s-a încheiat din lipsă de cvorum

12:42 | 02.12.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Şedinţa de astăzi a Parlamentului s-a încheiat din lipsă de cvorum, după ce deputaţii PCRM, PSRM şi PLDM au părăsit plenul Legislativului în semn de protest faţă de faptul că la audierile desfăşurate pe subiectul distribuirii alimentelor alterate în instituţiile de învăţămînt nu va fi prezent şi prim-ministrul, Pavel Filip, informează MOLDPRES.

Deputatul PLDM, Tudor Deliu, a declarat în cadrul şedinţei Legislativului că formaţiunea solicită amînarea proiectelor care au fost incluse astăzi pe ordinea de zi. „Începînd cu luna septembrie şi pînă în prezent nu am avut şedinţe depline, iar în această săptămînă mai întîi ni s-a spus că nu va fi organizată şedinţa Legislativului, apoi am fost anunţaţi că aceasta va avea loc, iar acum vedem că proiectele de pe ordinea de zi sînt foarte importante şi trebuie analizate detailat. Solicităm ca azi să fie supuse dezbaterii în Parlament doar cele şase proiecte, votate anterior, iar cele propuse acum să fie amînate pentru o altă dată, în caz contrat în semn de protest vom părăsi şedinţa de plen”, a spus Deliu.

La rîndul său, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a specificat că audierile parlamentare în problema alimentării copiilor din instituțiile de învățămînt din ţară trebuie analizată detaliat în Parlament. „La şedinţa trecută am votat ca în plen să vină premierul, astăzi vedem că la raport se vor prezenta alte persoane. Nu înţelegem această atitudine, de aceea am decis să părăsim sala Parlamentului şi cerem o şedinţă specială doar pe acest subiect, la care să se prezinte persoanele responsabile de situaţia creată”, a precizat Voronin.

Deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea, a menţionat că săptămîna trecută s-a convenit ca în Parlament să vină la audieri premierul Filip, ”dar vedem că ulterior s-a luat o altă decizie. Este doar o mimare a audierilor, iar proiectele propuse astăzi pe ordinea de zi nici nu au fost aprobate la Biroul Permanent al Legislativului, de aceea deputaţii PSRM părăsesc ședința”, a spus Vlad Batrâncea.

Speakerul Andrian Candu a subliniat că săptămîna trecută plenul Parlamentului a decis organizarea audierilor, fără a menţiona clar cine sînt invitaţii. ”Vom solicita Guvernului să decidă cine se va prezenta la aceste audieri. Se pare că unii urmăresc să facă doar spectacole, iar în realitate nu îi interesează deloc subiectul audierilor. Vom reveni la acest subiect important săptămîna viitoare și voi solicita ca cei care au făcut astăzi acest spectacol să fie sancţionaţi”, a menţionat Candu.

Săptămîna trecută, deputaţii au cerut organizarea audierilor privind problema alimentării copiilor din instituțiile de învățămînt, la care să participare premierul Pavel Filip, miniștrii Sănătății și Educației, șeful Centrului Naţional Anticorupţie și reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, după ce procurorii şi ofiţerii anticorupţie au reținut 16 persoane, în dosarul de trucare a licitațiilor publice privind asigurarea cu produse alimentare alterate a școlilor și grădinițelor din capitală. În total 23 de persoane au statut de învinuit în cadrul acestui dosar.

(Reporter A. Plitoc, Editor L. Alcază)

img16009612

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!