ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tîrgul Naţional al Covorului a ajuns la cea de-a III-a ediţie

15:03 | 02.12.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Cea de-a III-a ediţie a Tîrgului Naţional al Covorului cu genericul „Covorul Dorului” se va desfăşura duminică, 4 decembrie, începînd cu ora 11.00, la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii în contextul promovării elementului „Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova”, care a fost înscris ieri, 1 decembrie 2016, în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, că obiectivul evenimentului este de a susține ţesutul covoarelor şi ale altor textile din lînă şi de a contribui la promovarea covoarelor basarabene pe plan naţional şi internaţional.

Potrivit oficialului, similar ediţiilor anterioare, evenimentul va conţine mai multe compartimente: Covorul Tradiţie – expoziţia de scoarţe basarabene din colecţiile muzeelor publice; Covorul Continuitate – expoziţia cu vînzare a covoarelor realizate de către meşteriţele Centrului „Artă Rustică”, care folosesc modelele de scoarţe vechi din patrimoniul ţării pentru a asigura continuitate tradiţiei ţesutului.

La ediţia din acest an, Covorul oaspete este covorul bulgar din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie şi Etnografie din Tvardiţa şi ale Muzeului satului Chirsovo, Comrat. Covorul Mecena va fi reprezentat de covoare din colecţia BERD’S Design Hotel.

În acelaşi timp, Covorul contemporaneitate este cel din cadrul expoziţiei cu vînzare a covoarelor produse de către SA Covoare-Ungheni şi SA Floare-Carpet – serii bazate pe cromaticul şi stilistica covorului tradiţional, iar Covorul surpriză – din colecţia Castelului MIMI, care în premieră vor fi prezentate publicului larg.

Pe  durata manifestării, vor evolua mai mulţi artişti şi colective artistice, printre care Cornelia şi Marcel Ştefăneţ, Nătăliţa Munteanu, Edgar şi Veaceslav Ştefăneţ, Geta Burlacu, Ansamblurile de Dansuri Populare „Rodoliubie” şi „Cadînja”. În cadrul evenimentului va fi organizat Iarmarocul meşterilor populari, la care vor participa 15 meşteri populari din R. Moldova, inclusiv 6 ţesătoare de covoare.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img16009621

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!