ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Uzbecii își aleg un nou președinte, după moartea lui Islam Karimov

11:52 | 04.12.2016 Categorie: Externe

Taşkent, 4 dec. /MOLDPRES/. Uzbecii îl aleg duminică pe succesorul președintelui Islam Karimov, decedat la începutul lunii septembrie și care a guvernat țara central-asiatică cu mînă de fier timp de 27 de ani, într-un scrutin în care se dă drept sigură victoria prim-ministrului și președintelui în exercițiu Șavkat Mirzioiev, potrivit EFE, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

În afară de Mirzioiev, pe buletinele de vot vor apărea alte trei nume: cel al vicepreședintelui Camerei Inferioare a Parlamentului, Sarvar Otamuradov, din partea Partidului Renașterii Naționale, cel al liderului partidului social-democrat Adolat (Justiție), Narimom Umarov, și cel al candidatului Partidului Popular Democratic, Hotamjon Ketmonov.

Însă Mirzioiev, în vîrstă de 59 de ani, este considerat "succesorul natural" al lui Karimov: în timpul ultimilor 13 ani de mandat al lui Karimov, Mirzioiev a fost șeful cabinetului de miniștri. Numai simplul fapt că după moartea lui Karimov, la 2 septembrie, președintele Senatului, Nigmatilla Iulmașev, care — potrivit Constituției — trebuia să-și asume președinția în exercițiu a țării — a renunțat la această responsabilitate în favoarea prim-ministrului spune multe despre puterea lui Mirzioiev.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Uzbekistan, la scrutinul de duminică sînt așteptați 21,5 milioane de uzbeci cu drept de vot.

(Editor M. Jantovan)

img16009651

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!