ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectul de lege privind reforma sistemului de pensii a fost aprobat de Guvern

16:14 | 05.12.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi un proiect de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative referitoare la reforma sistemului de pensii. Documentul prevede o nouă formulă de calcul a pensiei, asigurarea unui sistem de pensii echitabil, stabil financiar, dar și majorarea vîrstei de pensionare și unificarea modalității de calcul a pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetățeni, informează MOLDPRES.

Potrivit proiectului, va fi efectuată unificarea modalității de calcul a pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetățeni, deputați, membri de Guvern, funcționari publici, aleși locali, judecători, procurori și excluderea ”stagiului special” din sistemul public de asigurări sociale, pentru reducerea inechităților din sistem. Potrivit proiectului, o pensie maximă din Republica Moldova nu va putea depăși cinci salarii medii lunare pe țară.

De asemenea, se preconizează valorizarea veniturilor care au fost realizate după anul 1999 la nivelul veniturilor existente. Este, de fapt, o reevaluare a pensiilor, care, potrivit Ministerului Muncii, ar duce la majorarea cu 5-25 la sută a pensiilor. 

Totodată, noua lege prevede majorarea treptată a vîrstei de pensionare, pentru femei de la 57 la 62 de ani și pentru bărbați de la 62 la 65 de ani, cu 6 luni anual de la 1 ianuarie 2017 pînă în anul 2026. Ministerul Muncii argumentează această modificare prin faptul că rata îmbătrînirii demografice a crescut de la 13,6 la sută în 2005, pînă la 16,2 la sută. Totodată, potrivit previziunilor, pînă în 2035, ponderea moldovenilor cu vîrsta mai mare de 60 de ani va constitui 25 la sută din populaţie.

Un alt argument este emigrarea în masă a populației, ca urmare  raportul dintre contribuabili la sistem și beneficiarii de pensii a coborît la 1,2 în 2014, iar situația va continua să se agraveze în condițiile în care numărul persoanelor în vîrstă creşte mai repede decît numărul persoanelor din alte categorii de vîrstă. Nivelul minim admisibil, conform practicilor internaționale, este de patru contribuabili la un pensionar.

Urmare a analizei comparabile a sistemului de pensionare cu ţările din Europa Centrală şi de Est, vîrsta standard de pensionare în Republica Moldova este la limita de jos pentru bărbaţi şi mai redusă în cazul femeilor, mai constată Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Se preconizează, de asemenea, majorarea stagiului necesar de cotizare pentru femei de la 30 ani la 33 ani, iar pentru bărbați de la 33 ani la 36 ani.

Proiectul de lege urmează să fie remis Parlamentului spre adoptare.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img16009684

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!