ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Federalizarea prezintă mai multe riscuri pentru R. Moldova, susține vicepremierul pentru reintegrare

14:39 | 18.01.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 18 ian. /MOLDPRES/. Decizia privind soluționarea conflictului transnistrean va fi luată strict în cadrul formatului 5+2, a declarat astăzi viceprim-ministrul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, în contextul declarațiilor de ieri ale preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin privind soluționarea conflictului transnistrean prin revenirea la „Planul Kozak”, care prevede federalizarea ţării, informează MOLDPRES.

Gheorghe Bălan a menţionat că federalizarea ar putea prezenta mai multe riscuri pentru țara noastră. „Punctele prevăzute în „Planul Kozak" pot duce la blocarea sistemului de funcţionare a ţării. Ceea ce s-a vorbit ieri ține de părerea persoanelor (Vladimir Putin şi Igor Dodon), care au discutat acest subiect. Decizia privind soluționarea conflictului transnistrean va fi luată doar în cadrul formatului 5+2 și va fi consultată cu cetățenii ţării. Această soluţie trebuie să fie una viabilă", a specificat vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan.

Totodată, Gheorghe Bălan a spus că, în prezent, există o lipsă de cooperare între șeful statului și Guvern, în ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean. „Există o lipsă de coordonare pe acest segment, de aceasta avem nevoie de o colaborare în anumite acţiuni. Domnul președinte este la început de mandat, de aceea sperăm să depășim aceste neînțelegeri”, a adăugat Bălan.

În cadrul unei conferinţe de presă, susținută alături de președintele R. Moldova, Igor Dodon, Vladimir Putin s-a pronunţat pentru federalizarea Republicii Moldova în scopul soluţionării conflictului transnistrean. Acesta şi-a arătat speranța că „Planul Kozak" va fi pus în aplicare, iar astfel, potrivit lui, problemele locuitorilor din regiunea transnistreană vor fi soluționate.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, întreprinde, în perioada 16-18 ianuarie curent, prima sa vizită oficială la Moscova, Federaţia Rusă, unde s-a întîlnit inclusiv cu omologul său rus, Vladimir Putin. Ultima vizită oficială la Moscova a unui președinte moldovean a fost efectuată de Vladimir Voronin, în anul 2008.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17000394

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!