ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat primul volum al „Enciclopediei Moldovei”

17:00 | 20.01.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 ian. /MOLDPRES/. Biblioteca Științifică Centrală „A. Lupan” a Academiei de Ştiinţe a Moldovei a lansat astăzi volumul I al proiectului științifico-enciclopedic „Enciclopedia Moldovei” în zece volume, informează MOLDPRES.

Potrivit preşedintelui AŞM, Gheorghe Duca, prefaţatorul lucrării, volumul I are 790 de pagini şi cuprinde informaţii structurate în circa patru mii de articole în ordine alfabetică de la „A””, pînă la „Basarabia”.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „A. Lupan”, doctorul habilitat în ştiinţe politice Constantin Manolache, editorul volumului, a declarat că lucrarea oferă posibilităţi de informare şi orientare în ştiinţele umaniste, sociale şi economice, naturale şi exacte, inginereşti şi tehnologice, medicale şi agricole, arte etc.

„Am început de la zero. Pentru realizarea acestui proiect vast şi complex am pus la temelie o nouă abordare în cercetare, care constă în actualizarea cadrului conceptual, dezideologizarea conţinuturilor, reevaluarea unor spaţii falsificate sau tabuizate, precum şi a unor fapte, evenimente, personalităţi istorice şi din viaţa publică. Primul volum a fost precedat de alte studii enciclopedice şi de sinteză: „R. Moldova” (enciclopedie), „Simbolurile naţionale ale Republicii Moldova”, „Mănăstiri şi schituri din R. Moldova” ş.a. Vom edita cîte două volume în fiecare an”, a precizat Constantin Manolache.

Academicianul Mihai Cimpoi a subliniat că volumul I al „Enciclopediei Moldovei” corespunde criteriului de universalitate. „Aici nu s-a mers pe regionalizare, localizare, pe sfera noastră basarabeană, dar s-a pornit spre o sferă largă. Lucrarea e scrisă într-o limbă literară corectă. La acest volum au muncit savanţi care cunosc bine domeniile. Deocamdată nu am acoperit nici două litere. Dar vom merge mai departe. Este o realizare excepţională”, a constatat Cimpoi.

Fiecare volum al „Enciclopediei Moldovei” va fi editat într-un tiraj de 2500 de exemplare, astfel încît aceasta să ajungă în toate bibliotecile publice din ţară.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17000480

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!