ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 51 milioane de lei au fost colectaţi în urma vămuirii automobilelor cu reducerea de 70%

17:27 | 23.01.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 23 ian. /MOLDPRES/. Peste 51 milioane de lei au fost colectaţi de la începutul anului în urma vămuirii automobilelor introduse în țară pînă în data de 1 noiembrie 2016, care au beneficiat de o reducere de 70% la înregistrarea pe teritoriul Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Serviciului Vamal a comunicat că în această perioadă au fost vămuite peste 2300 de mașini. Cele mai multe autoturisme au fost importate din Lituania, Bulgaria, România, Germania, Italia şi Polonia.

Potrivit unor modificări legislative, în perioada 1 ianuarie – 1 aprilie curent, moldovenii, care dețin în proprietate mașini înmatriculate în alte state și care au fost introduse în Republica Moldova pînă în data de 1 noiembrie 2016, pot vămui autovehiculele cu plata accizei de 30% din cota stabilită pentru anul 2016.

Solicitat de agenţie, purtătorul de cuvînt al Serviciului Vamal, Cristina Rău, a precizat că la expirarea acestui termen, cetăţenii vor achita 100% din cota accizei stabilit pentru anul 2016. „Totodată, începînd cu 1 aprilie va fi interzisă circulația pe drumurile publice a autovehiculelor cu numere de înmatriculare din unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului și municipiul Bender conduse de persoane cu permis de conducere moldovenesc”, a menţionat Cristina Rău.

De asemenea, termenul maxim de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a unităților de transport cu numere de înmatriculare străine va constitui 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive. O altă modificare prevede că persoanele străine, care dețin permis de conducere eliberat de țara de evidență permanentă a mijloacelor de transport, se pot afla pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 180 de zile. În acest caz, aceștia vor achita vinieta în mărime de 180 de euro pentru fiecare următoarele 180 de zile de aflare în țara noastră.

Proiectul de lege urmăreşte asigurarea echităţii fiscale între persoanele care deţin autovehicule înmatriculate în Republica Moldova şi cele care deţin autoturisme neînmatriculate. Totodată, modificările au drept scop creşterea siguranţei în trafic, precum şi sporirea pe termen lung a încasărilor la bugetul de stat.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17000538

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!