ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În raionul Edineţ a fost finalizat primul Centru apicol din nordul R. Moldova

12:43 | 24.01.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. În oraşul Cupcini, raionul  Edineţ, au fost finalizate lucrările de reparaţie şi amenajare a primului Centru apicol din nordul R.  Moldova. O comisie specială a evaluat  recent  calitatea lucrărilor după care a permis exploatarea întreprinderii, informează  MOLDPRES.

Centrul apicol de  la Cupcini face parte  dintr-un proiect de dezvoltare  regională  susţinut de Guvernul României. Centrul este constituit din două secţii, unde vor  fi create  cel  puţin nouă  locuri  de muncă. O secţie se va ocupa  de marketing şi suport  informaţional, iar cealaltă  - de achiziţia, procesarea  şi ambalarea  mierii şi produselor  apicole.  Pentru lucrările  de  renovare a acestora s-au cheltuit  aproape 1,2  milioane  de  lei.

Potrivit directorului Agenţiei  de  Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, interesul sporit al României față de proiectul apicol realizat în zona de nord a  R. Moldova sporește șansele producătorilor  de miere care doresc  să-şi dezvolte o  afacere profitabilă.  „Dorim să valorificăm la maximum potențialul melifer din nordul ţării prin crearea unui sistem centralizat de marketing, dar și prin atragerea tinerilor, inclusiv a femeilor, în practicarea apiculturii în spațiul rural și integrarea lor în grupuri de producători regionali”, a  afirmat directorul ADR Nord.

Pentru a face acest centru competitiv şi rentabil, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord a organizat pentru apicultorii din zonă seminare, vizite de studiu, ateliere de lucru, pînă în prezent fiind instruiţi peste o sută de specialişti. De asemenea, în cadrul proiectului a fost constituită  Asociația Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord,  din care  fac parte reprezentanţi din  municipiul  Bălţi, precum şi din toate cele  11 raioane din zonă. O bună  platformă pentru promovarea  sectorului a devenit  şi Festivalul  Mierii de la  Bălţi, care a ajuns în 2016 la a  treia ediţie.     

Proiectul “Creşterea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a R. Moldova” a fost iniţiat doi ani în urmă şi are un buget de circa 160 mii de euro, finanţat de Guvernul de la Bucureşti prin Asistenţa Oficială pentru Dezvoltare din România (RoAid).

(Reporter  L. Grubîi,  editor M.  Jantovan)  

img17000557

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!