ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie dedicată scriitorului Victor Teleucă a fost inaugurată la Chişinău

18:22 | 24.01.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova a organizat astăzi expoziţia „Victor Teleucă – un heraclitean transmodern”, la 85 de ani de la naşterea regretatului poet, publicist şi traducător, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 100 de cărţi, manuscrise şi fotografii, precum şi lucrări de pictură şi grafică, semnate de artiştii plastici Ion Daghi şi Aurel Guţu şi inspirare din creaţia lui Victor Teleucă.   

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a menţionat că Victor Teleucă  a fost în contextul generaţiei anilor şaizeci cel mai inovativ poet sub aspectul tehnicii şi conţinutului, ideilor sale.

„Este un lirofilozof, aşa cum afirma academicianul Mihai Cimpoi, un filozof în poezie, un poet de calibru european. El este sincronizat cu marii poeţi ai generaţiei şaizeciste: Nichita Stănescu, Cezar Baltag, Marin Sorescu, Ana Blandiana ş.a. Este un poet care a inoculat sînge nou în poezia noastră”, a constatat Arcadie Suceveanu.

În context, poetul Nicolae Dabija a afirmat că Victor Teleucă nu seamănă cu nici un scriitor. „El a anticipat nişte experienţe care au venit mai tîrziu în literatura noastră. Victor Teleucă avea nişte lecturi extraordinare. Cînd am devenit redactor-şef la ziarul „Literatura şi Arta” am încercat să leg totul cu ceea ce a făcut aici Victor Teleucă”,  a subliniat Nicolae Dabija.

Victor Teleucă  s-a  născut la 19 ianuarie 1932, în satul Cepeleuţi, judeţul Hotin, azi raionul Ocniţa. A fost redactor-șef  la ziarele "Cultura"  şi „Literatura și arta”. Debutează cu poemul "Răscruce" în 1958, pentru ca apoi, pe parcursul vieții, să publice numeroase volume precum "La ruptul apelor", "Neliniști", "Îmblînzirea focului", "Încercarea de a nu muri" , "Piramida Singurătății" ş.a. Laureat al Premiului de Stat (1980), Maestru în Arte (1983), cavaler al ”Ordinului Republicii” (1998). S-a stins din viaţă la 12 august 2002.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17000570

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!