ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul susține că inițiativa PSRM de a declanșa un referendum reprezintă o greșeală

12:01 | 25.01.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a calificat drept o temă falsă anunţul făcut de președintele statului, Igor Dodon, cu privire la un posibil referendum, inițiat de socialişti, pe tema legii prin care au fost convertite în datorie publică creditele de urgență acordate în cazul celor trei bănci devalizate, informează MOLDPRES.

Reacția premierului Filip vine în contextul declarațiilor făcute, ieri seară, de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a afirmat că a iniţiat cîteva iniţiative legislative, inclusiv cu privire la furtul din sistemul bancar și organizarea unui referendum ce vizează anularea legii cu privire la datoria publică.

Pavel Filip a scris pe o reţea de socializare că prevederile articolului 147 al Codului electoral stipulează expres că nu pot fi supuse referendumului republican problemele privind impozitul și bugetul. „Chiar dacă un asemenea referendum ar fi fost legal, oricum nu are sens pentru că această lege nu poate fi anulată, deoarece și-a produs efectul juridic şi este consumată. Totodată, legea menționată face parte din pachetul care a stat la baza semnării acordului cu Fondul Monetar Internaţional, iar revizuirea acestui mecanism, ar pune automat sub semnul întrebării continuarea acordui dat”, a remarcat premierul.

De asemenea, şeful Cabinetului de miniştri a precizat că cetățenii nu vor fi în situația să plătească acești bani, din motiv că suma trecută la datorie publică este deja parțial recuperată și urmează a fi redobîndită integral. „În aceste condiții, consider că inițiativa de a declanșa un referendum pe această temă, care ar presupune cheltuieli enorme de la bugetul statului, bani care nu vor fi recuperați vreodată, reprezintă o greșeală și singurul efect al unei astfel de acțiuni poate fi acela ca PSRM să găsească pretext de a-și face campanie electorală pe banii publici”, a conchis Pavel Filip.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17000587

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!