ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statul va aloca 2,4 milioane de lei pentru achitarea de compensații persoanelor supuse represiunilor politice

15:59 | 25.01.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Ministerul Finanțelor va aloca autorităților administrației publice locale peste 2,45 milioane de lei pentru restituirea valorii bunurilor ce nu pot fi restituite victimelor represiunilor politice. Banii vor fi alocați din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2017, potrivit unei hotărîri de Guvern aprobate în ședința de astăzi, comunică MOLDPRES.

Potrivit legii privind reabilitarea victimelor represiunilor politice, adoptată în 1992, persoanele supuse represiunilor și ulterior reabilitate sînt reintegrate în drepturi politice, sociale și civile, pierdute de acestea în legătură cu represiunile politice. 

În cazul în care valoarea bunurilor nu depășește suma de 200 mii de lei, plata compensației poate fi eșalonată pe o perioadă de pînă la 3 ani, iar în cazul cînd valoarea bunurilor depășește suma de 200 mii de lei – pe o perioadă de pînă la 5 ani. Din suma  aprobată de Guvern, peste 250 mii de lei va constitui compensația pentru anul 2016, aproximativ 1,9 milioane  de lei plata tranșei unice persoanelor care au împlinit vîrsta de 75 de ani, iar restul vor merge la plata titlurilor executorii.

În bugetul de stat pentru anul 2017 sînt aprobate în acest scop mijloace financiare în sumă de 13 milioane de lei. În 2016 în acest scop au fost achitate peste 13,6 milioane de lei, iar în 2015 - 20,7 milioane de lei.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!