ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile de la Tiraspol au cerut Rusiei un credit de 130 milioane dolari SUA

11:57 | 01.02.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Administraţia autoproclamatei rmn a solicitat Guvernului Federaţiei Ruse un credit în valoare de 130 de milioane dolari SUA „în scopul acoperirii deficitului  bugetar” din regiune. Despre aceasta a informat presa locală aşa-numitul ministru al finanţelor din stînga Nistrului, Irina Molokanova, transmite MOLDPRES cu referire la  surse electronice.

Molokanova a afirmat că „pe lîngă suma respectivă, Transnistria are nevoie de ajutorul experţilor în demararea şi promovarea reformelor, atît în sfera bugetară, cît şi în sfera impozitării”.

Totodată, Molokanova a precizat că la ora actuală „Transnistria nu are posibilitatea de a reduce cheltuielile”. Potrivit acesteia, bugetul transnistrean este de o pronunţată orientare socială. Astfel, 29% din PIB alcătuiesc indemnizaţiile sociale, iar 19% - salariile din sfera bugetară.

În acelaşi timp, Molokanova nu consideră că ridicarea impozitelor ar fi o soluţie. „Este imposibil, pentru că mărirea impozitelor ar conduce la reducerea activităţii agenţilor economici”, a subliniat ministrul finanţelor de la Tiraspol. Sursa citată a mai indicat că în prezent, la 106 angajaţi din regiunea transnistreană revin 100 de pensionari.

Pe parcursul ultimilor săptămîni în presă au apărut mai multe informaţii despre situaţia financiară dificilă a regiunii.

Astfel, aşa-numitul minister al finanţelor din rmn a anunţat la 23 ianuarie despre „unele complicaţii la achitarea salariilor şi altor plăţi sociale din cauza acumulărilor bugetare tărăgănate”. Potrivit autorităţilor transnistrene, actualmente cheltuielile bugetare depăşesc veniturile de peste două ori. „În luna ianuarie ne aşteptăm în regiune la venituri de aproximativ 66 de milioane de ruble rmn (aproximativ 5,9 milioane de dolari SUA), în timp ce cheltuielile se estimează la peste 151 de milioane de ruble rmn (aproximativ 14 mln de dolari)”, se arăta într-un comunicat de la Tiraspol, citat de MOLDPRES.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17000796

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!