ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile din Ceadîr-Lunga au decis crearea în oraş a unui parc industrial

19:02 | 08.02.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Consiliul orăşenesc Ceadîr-Lunga a  aprobat ieri o decizie prin care a fost alocat un teren cu suprafaţa de 86 de hectare pentru crearea unui parc industrial pe teritoriul oraşului, informează MOLDPRES. 

Parcul  industrial din Ceadîr-Lunga va fi fondat  cu susţinerea Executivului UTA Gagauz-Yeri, cu perspectiva de  a deveni o subzonă a Zonei Economice Libere „Valcaneş” din Vulcăneşti. Potrivit  primarului de Ceadîr-Lunga, Anatoli Topal, această decizie este deosebit de importantă pentru oraş, mai ales pentru că va permite deschiderea  a noi locuri de  muncă pentru localnici.

Pentru lansarea  parcului a fost nevoie ca autorităţile locale să transmită în folosinţa  executivului autonomiei  aproape 90  de  hectare de pămînt. Primăria Ceadîr-Lunga va rămîne a fi proprietarul terenului, iar administraţia regională îşi asumă responsabilitatea pentru atragerea investiţiilor şi executarea lucrărilor  de dezvoltare a infrastructurii.

„Cîndva Ceadîr-Lunga ocupa locul cinci pe ţară la  capitolul dezvoltării industriale, datorită activităţii productive a combinatelor de carne, de panificaţie etc. Trebuie să ne întoarcem la  aceşti indici”, a  menţionat la şedinţa Consiliului prim-viceguvernatorul UTA Gagauz-Yeri, Vadim Ceban, citat de gagauzinfo.md.

La  începutul anului curent, „Monitorul Oficial al R. Moldova” a  publicat legea, potrivit căreia,  Ceadîr-Lunga împreună  cu încă şapte oraşe din ţară au primit  statut de municipiu. Preşedintele Comisiei parlamentare administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice, Violeta Ivanov, a precizat pentru MOLDPRES că acordarea statutului de municipiu acestor oraşe presupune că 20% din suma impozitelor încasate urmează să rămînă în bugetul localităţii. 

Totodată, autorii documentului au menţionat că atribuirea statutului de municipiu va contribui la crearea condiţiilor necesare pentru impulsionarea dezvoltării socio-economice a acestor aglomeraţii urbane, la dezvoltarea în ansamblu a zonei de influenţă şi va atenua disparităţile de dezvoltare teritorială existente.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17001023

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!