ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţi de la Tiraspol au avertizat despre jocuri on-line cu final sinucigaş pentru copii

13:35 | 10.02.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. Autorităţile de  la Tiraspol s-au adresat populaţiei din regiunea transnistreană cu o avertizare ce ţine de activitatea „unui grup criminal ce atrage copiii în jocuri cibernetice cu final sinucigaş”. Apelul a  fost făcut public astăzi, cu indicația „urgent!”, informează MOLDPRES cu referire la surse electronice.

Potrivit aşa-numitelor ministere de interne şi securităţii din stînga Nistrului, grupul de infractori acţionează prin reţelele de socializare. “Adolescenţii sînt atraşi într-un joc periculos din mai multe etape. La fiecare fază a jocului copilului i se ordonă o misiune, iar la etapa finală i se cere să se sinucidă. Mai mult decît atît, administratorii jocului cunosc suficientă informaţie despre participant, pentru a-i influenţa psihicul”, se arată într-un comunicat.

Instituţiile atenţionează asupra mai multor simptome, de care trebuie să ţină seamă părinţii.  “Este nevoie de  bătut alarma în cazul în care copilul este somnoros, chiar dacă s-a culcat devreme, în cazul în care are tăieturi la mîini şi picioare, dacă desenează balene sau inorogi,  dacă se  detaşează de lume, dacă face parte din grupuri pe reţelele de socializare cu astfel de denumiri ca „Разбуди меня в 4.20” (trezeşte-mă la 4.20), „f57”, „f58”, „Тихийдоn” (Donul  liniştit), „150звёзд” (150 de stele), „ff33”,” d28”, „ хочувигру” (vreau în joc)", avertizează așa-zisele ministere de securitate şi menţinere a  ordinii din autoproclamata rmn. 

Moderatorii jocului influenţează psihicul adolescentului, pentru a acumula sentimentul singurătăţii, disperării şi absurdităţii vieţii.  „Părinţi, fiţi vigilenţi! Vorbiţi cu copiii, ca să înţeleagă că nu sînt singuri, pentru a evita o tragedie!”, se mai spune în apelul autorităţilor transnistrene. 

Anterior şi autorităţi din Federaţia Rusă au lansat mai multe avertizări despre popularizarea în ultimul timp pe reţelele de socializare a unor jocuri virtuale care determină minorii să-şi pună  capăt zilelor, notează MOLDPRES.  Astfel, la 7 februarie, ombudsmanul pentru drepturile copilului din Rusia, Anna Kuzneţova, s-a adresat unor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne să  verifice jocul „Fugi sau mori”, devenit viral pe internet şi care a cauzat deja mai multe victime printre copii.

(Reporter L.  Grubîi, editor M. Jantovan)

img17001105

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!