ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vinieta va putea fi procurată online sau achitată la ieșirea din țară începînd cu 20 februarie

15:51 | 13.02.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 13 feb. /MOLDPRES/. Achitarea și verificarea vinietei se va face începînd cu 20 februarie curent la ieșirea din țară, precum și online, prin accesarea paginii e-vinieta.md, au anunțat astăzi reprezentanții Ministerului Transportului  și Infrastructurii Drumurilor (MTID), în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES.

Secretarul de stat al MTID, Oleg Tofilat, a declarat că scopul principal al acestei modificări este de a reduce cozile în vamă și simplificarea metodei de prelungire a vinietei. „Astfel, controlul achitării vinietei va trece de la intrarea la ieșirea din țară și va fi efectuat tot de Serviciul Vamal, încasarea plăților va fi efectuată în orice filială a băncii Moldova Agroindbank /MAIB/, inclusiv la frontieră. De asemenea, va fi posibilă achitarea vinietei și online, prin intermediul sistemului Mpay”, a spus Tofilat.

La rîndul său, directorul Centrului de Guvernare Electronică, Eugeniu Ursu, a menționat că cetățenii accesînd pagina evinieta.md vor avea posibilitatea să depună cererea pentru vinietă, să achite suma necesară pentru aceasta și să verifice ulterior, termenul și perioada de valabilitate. „Totodată, cetățenii care nu cunosc cum se face acest lucru vor putea să se adreseze la orice filială MAIB, banca va completa cererea din numele solicitantului, iar acesta va achita costul vinietei plus taxa pentru serviciul acordat (7 lei pentru vinieta simplă sau 1,5% din valoarea altei categorii de vinietă). Cei care vor completa formularele online vor achita doar taxa prevăzută în vinietă, fără comisionul băncii”, a opinat Ursu.

În context, viceministrul MTID, Vitalie Rapcea, a afirmat că sistemul dat va funcționa temporar, deoarece „în prezent se lucrează la implementarea unui nou soft special e-vinieta, care va permite oferirea schimbului de informații între structurile polițienești, Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal, privind achitarea taxei de drum de către șoferii străini. De asemenea, șoferii vor putea utiliza acest sistem actualizat și integrat pentru procurarea, achitarea și verificarea datelor despre utilizarea taxei de drum. Softul costă 700 mii de lei și va fi lansat la începutul toamnei 2017”.

Acțiunile de modificare a procurării vinietei au fost întreprinse la indicația prim-ministrului Pavel Filip, pentru a elimina cozile la punctele de trecere a frontierei. În prezent, taxa pentru vinietă este de patru euro pentru șapte zile, opt euro pentru 15 zile, 26 euro pentru 30 de zile ș.a.

(Reporter P. Beregoi, editor A. Răileanu)

img17001167

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!