ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Militarii căzuți în războiul din Afganistan au fost comemorați la Chişinău

12:46 | 15.02.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. Un miting solemn consacrat Zilei Comemorării celor căzuţi în războiul din Afganistan, a fost organizat astăzi la Chișinău, informează MOLDPRES.

Cu acest prilej, mai mulţi oficiali de rang înalt au depus flori la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei - Sfîntă Amintire”, în memoria militarilor care au murit în războiul din Afganistan.

Şeful statului, Igor Dodon, a specificat că astăzi este marcat un eveniment important în istoria ţării. „Acum 28 de ani trupele sovietice s-au retras din Afganistan. Cetăţenii noştri care au participat la acest război şi-au făcut datoria de ostaşi, de aceea ne mîndrim cu voi. Sînteţi eroi adevăraţi şi meritaţi tot respectul nostru”, a spus Igor Dodon.

La rîndul său, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a afirmat că războiul din Afganistat reprezintă o tragedie. „În acest conflict am plătit un preţ prea scump, deoarece am pierdut sute de cetăţeni pe cîmpul de luptă. Spunem ferm că sînteţi adevăraţi eroi, iar conducerea ţării trebuie să depună tot efortul ca cetăţenii să nu verse sînge pe cîmpul de luptă, iar mamele să nu plîngă după feciorii pierduţi”, a opinat speakerul.

Totodată, Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că autorităţile vor face tot posibilul pentru a preveni orice conflict armat şi pentru a oferi stabilitate în ţară. „Astăzi îi pomenim pe cei care nu s-au întors acasă de la acest război şi vă mulţumim vouă, eroilor care sînteţi alături de noi. Există multe discuţii controversate despre acest conflict, însă este important că ne-aţi oferit o lecţie de vitejie, onoare şi respect. Avem obligaţia să ţinem minte faptele dumneavoastră şi să avem grijă de veterani, ca aceştia să ducă o viaţă mai bună”, a menţionat Pavel Filip.

Conform unei decizii de Guvern, cu prilejul comemorării celor căzuţi în războiul din Afganistan, participanţii la acest război urmează să fie decoraţi cu distincţii de stat, iar persoanele cu dizabilităţi şi familiile celor căzuţi pe cîmpul de luptă vor primi ajutoare materiale unice. La fel, vor fi instalate mai multe plăci comemorative în unele instituţii de învăţămînt din ţară, precum şi vor fi organizate decade educativ-patriotice.  

În războiul din Afganistan (1979-1989) au participat în jur de 12 mii de moldoveni, dintre care aproximativ 300 au decedat pe cîmpul de luptă, iar 700 au fost răniţi.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17001228

img17001228

img17001228

img17001228

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!