ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina a declarat stare de urgență energetică, după ce grupări ultranaționaliste au blocat transporturile de cărbune

19:30 | 15.02.2017 Categorie: Externe

Kiev, 15 feb. /MOLDPRES/. Guvernul de la Kiev a declarat miercuri stare de urgență energetică, din cauza deficitului de antracit, un tip de cărbune extras din zona estică a Ucrainei controlată de separatiștii proruși, dar a cărui furnizare este blocată de grupări ultranaționaliste ucrainene, transmit agențiile AGERPRES și MOLDPRES, citînd EFE.

Starea de urgență implică și limitarea furnizării de energie electrică pentru populație. Premierul ucrainean Volodimir Groisman a cerut respectivelor grupări ultranaționaliste să pună capăt blocadei și a avertizat că principalele orașe ale țării riscă să rămînă fără electricitate după ce vor fi epuizate stocurile de antracit.

Șeful executivului de la Kiev a atenționat de asemenea că această 'blocadă va conduce la încetarea activității industriei metalurgice în care lucrează circa 300.000 de persoane'.

Ucraina mai are stocuri de antracit pentru nouă zile. Circa 30% din producția de energie electrică a Ucrainei este asigurată de termocentrale, iar o treime din energia furnizată de aceste termocentrale se realizează pe bază de antracit.

'Încă nouă zile și va trebui să oprim furnalele. Apoi într-o săptămînă va trebui să oprim toate industriile din Mariupol și ulterior din Krivoi Rog', a spus la rîndul său ministrul de interne ucrainean, Arsen Avakov.

Grupări radicale ucrainene, în care se regăsesc combatanți și deputați din parlamentul de la Kiev, blochează de trei săptămîni căile ferate pentru a împiedica transportul cărbunelui extras din estul Ucrainei. Argumentul acestor grupări este că banii primiți de separatiștii proruși în urma livrării cărbunelui sînt folosiți de aceștia pentru achiziția de armament.

(Editor L. Alcază)

img17001261

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!