ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Centrul Național al Cinematografiei și Ambasada Franței au lansat un concurs de scenarii de film pentru tinerii cineaşti

17:42 | 17.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. Un concurs de scenarii de film al tinerilor cineaşti a fost lansat astăzi de către Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi Ambasada Franţei la Chişinău, informează MOLDPRES.

Directorul CNC, Valeriu Jereghi, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă că acest concurs este destinat studenților de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Facultatea de Jurnalism a Universităţii de Stat din Moldova, care îşi propun să activeze în domeniul audiovizualului şi cinematografiei, precum și tinerilor profesioniști din domeniu (în vîrstă de pînă la 35 ani).

„Concursul cuprinde două tematici: problemele ce țin de mediu/ecologie și drepturile omului în RM. Vor fi selectaţi zece cîştigători, care vor primi din partea statului francez cîte 20 de mii de lei pentru realizarea unui scurtmetraj (pînă la 10 minute – de ficţiune şi pînă la 30 de minute - documentar). Doritorii se pot înscrie în concurs pînă la 1 martie”, a precizat Valeriu Jereghi.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Franţei la Chişinău, Pascal Vagogne, a afirmat că are o mare încredere în tinerii talentaţi din R. Moldova. „Pentru mine va fi o mare bucurie să aflu rezultatele acestui concurs. Le urez tuturor succes! Sînt singur că vor învinge cei mai buni!”, a subliniat oficialul francez.

Pentru a marca lansarea proiectului, Ambasada Franței și CNC Moldova au semnat o Scrisoare de Intenție. Documentul prevede oferirea unor instruiri pentru tinerii cineaşti, sprijin financiar în realizarea unor schimburi de experienţă benefice conservării şi punerii în valoare a arhivelor cinematografice din R. Moldova, precum şi  facilitarea încheierii unui Acord de Cooperare bilaterală, care va fi semnat în luna martie, între Centrul Național de Cinematografie din R. Moldova și instituția similară din Franţa.

Conferința de presă a fost urmată de un Atelier la tema "Producția de filme documentare", moderat de către producătorul francez Sonia Medina şi destinat tinerilor cineaşti.

Ambasadorul Pascal Vagogne a precizat că în Franţa, cinematografia are un buget anual de peste un miliard de euro.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17001331

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!