ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Clădirea Spitalului raional Cantemir va fi reabilitată şi eficientizată termic

12:38 | 20.02.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/.  Agenţia de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) a anunţat despre demararea în anul curent a unui proiect de reabilitare a clădirii Spitalului raional Cantemir.  Ca urmare a realizării acestuia va fi eficientizat consumul de energie termică în interiorul instituţiei şi va fi „sporit  gradul de confort al blocului chirurgical”, informează MOLDPRES.

Proiectul este planificat cu un buget de circa 15 milioane de lei, cu finanţare din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională (FNDR).  „Suma alocată pentru 2017 constituie 5 mln de lei, care va fi folosită pentru renovarea blocului chirurgical”, a precizat Maria Culeşov, directorul ADR Sud.

Partenerul Agenţiei este Consiliul raional Cantemir, care va contribui la implementarea acestui program regional cu o sumă de aproape 320 de mii de lei.

„Odată cu realizarea proiectului vom putea face economii de energie, clădirea va deveni mai eficientă. Acest fapt este favorabil în primul rînd pentru cei peste 60 de mii de locuitori ai raionului care beneficiază de asistenţă şi îngrijiri medicale în principala instituţie medicală din localitate”, a specificat preşedintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu.

Conform proiectului, la spitalul din Cantemir urmează să fie reconstruit acoperişul, cu renovarea sistemului de ventilare, termoizolarea faţadei şi instalarea panourilor solare.

În anul curent vor fi lansate 28 de proiecte în sectoarele ce ţin de aprovizionare cu apă și canalizare, eficiență energetică, infrastructura drumurilor, dezvoltarea infrastructurii de afaceri și turism, potrivit ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca. Programele au fost aprobate recent la Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale.  Suma totală aprobată din FNDR pentru programele de dezvoltare regională  pe anul 2017 este de circa 186 milioane de lei.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17001375

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!