ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Strategia de consolidare a relațiilor interetnice pentru anii 2017-2027 va fi publicată în Monitorul Oficial

15:45 | 23.02.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Strategia de consolidare a relațiilor interetnice în Republica Moldova pentru anii 2017-2027 va fi publicată mîine în Monitorul Oficial, informează MOLDPRES.

Documentul are drept scop integrarea minorităților naționale în diverse sfere ale vieții statului și asigurarea egalității cetățenilor, indiferent de apartenența etnică, culturală sau lingvistică.

Unul dintre obiectivele Strategiei este asigurarea accesului minorităţilor naţionale la informaţii şi programe în limbile materne, precum şi a instituțiilor audiovizuale private să producă și să difuzeze conţinut în limbile minorităţilor naţionale.

De asemenea, Strategia prevede că statul va asigura condiții pentru studierea și utilizarea limbii române de către cetăţenii alolingvi, promovarea limbilor minorităților naționale şi a diversităţii etnice în societate, participarea activă a minorităților naționale la viața publică a statului, precum și va facilita dialogul intercultural. Astfel, realizarea prevederilor Strategiei va asigura respectarea drepturilor persoanelor ce aparțin altor etnii și va contribui la consolidarea societăţii prin dezvoltarea durabilă a relaţiilor interetnice.

Obiectivele trasate în Strategie vor fi realizate gradual, în trei etape, costurile fiind acoperite din bugetul de stat şi din fonduri oferite de partenerii de dezvoltare.

Conform datelor statistice, 23,8% din numărul total al populaţiei R. Moldova aparțin minorităţilor naționale, printre care se regăsesc ucraineni (8,35%), ruși (5,95%), găgăuzi (4,36%), bulgari (1,94%), romi (0,36%) şi alte etnii.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17001499

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!