ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artişti din 11 ţări vor participa la cea de-a 51-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”

15:12 | 24.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. Artişti din 11 ţări (Elveţia, Italia, China, Federaţia Rusă, SUA, Marea Britanie, România, Polonia, Germania, Belarus şi R. Moldova) vor participa la cea de-a 51-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, care se va desfăşura în perioada 1-10 martie la Chişinău, precum şi în raioanele ţării, informează MOLDFPRES.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă, că la festival vor participa Vladimir Spivakov din Rusia, Leonardo Quardini din Italia, Alexandr Anisimov din Belarus ș.a., dar și conaționalii noștri care evoluează pe marile scene ale lumii: Andrei Jilihovschi, Alexandra Conunova, Oleg Baltaga. În premieră, la ediția curentă vor fi prezenți artiștii Operei chineze Tianjin din Beijing și artiștii consacrați din Polonia – Monica Wolinska și Tadeusz Domanowski, care vor evolua împreună cu Orchestra Națională de Cameră din Moldova.

Potrivit ministrului, tradițional, Festivalul aduce în fața publicului și cunoscutele colective artistice autohtone: Ansamblul naţional academic de dansuri populare “Joc”, Orchestra naţională de muzică populară “Lăutarii”, Ansamblul de cîntece şi dansuri populare “Fluieraş”, orchestrele de muzică populară “Mugurel” şi “Folclor”, precum şi Corul național de cameră, Capela corală “Doina”, Ansamblul “Concertino-Band” ş.a.

„De concerte inedite vor avea parte şi publicul din mai multe localități ale raioanelor Strășeni, Anenii Noi, Criuleni, Cahul, Ialoveni, Hîncești, Ungheni, Cimișlia, Cantemir, Nisporeni, Bălţi, Rezina, Călărași, Strășeni, Nisporeni, Soroca, Orhei, Telenești, inclusiv orașul Rîbnița și satul Molovata. Un moment special în acest an este prezentarea a opt spectacole în teritoriu ale Ansamblului naţional academic de dansuri populare “Joc”, a precizat Monica Babuc.

În total, la această ediție vor avea loc 22 de spectacole în Chișinău și 26 în diverse localități din țară.

„Așteptăm cu multă nerăbdare venirea primăverii, știm că suflul ei ne întinerește și ne dă speranță că lucrurile vor fi mult mai bune în Republica Moldova, iar ca să simțim și mai pregnant acest sentiment vă invităm să veniți la concertele Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”, a remarcat oficialul.   

Potrivit directorului Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”, Svetlana Bivol, preţul unui bilet la concertele prezentate în această instituţie va fi de la 0 pînă la 300 de lei, dintre care patru spectacole (susţinute pe 3, 4 şi 5 martie), vor fi gratis, acestea fiind sprijinite financiar de Institutul Cultural „M. Eminescu” la Chişinău şi Ambasada SUA în R. Moldova. La Palatul Naţional „Nicolae Sulac”, a menţionat directorul acestuia, Andrei Locoman, un bilet va costa între 100 şi 1200 de lei.   

Bugetul Festivalului constituie 1,6 milioane de lei.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17001532

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!