ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sven Mikser: „Estonia va acorda R. Moldova tot suportul necesar în implementarea Acordului de Asociere cu UE”

16:25 | 27.02.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Estonia va acorda Republicii Moldova tot suportul necesar în realizarea reformelor şi implementarea Acordului de Asociere cu UE. Declaraţia a fost făcută astăzi de către ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, Sven Mikser, în urma unei întrevederi cu șeful diplomației moldovenești, Andrei Galbur, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe de presă, cei doi oficiali au remarcat că vizita ministrului estonian de Externe este efectuată în contextul preluării în a doua jumătate a anului curent a preşedinţiei Consiliului Europei de către Estonia.

Ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova, Andrei Galbur, a declarat că Estonia este un partener important al ţării noastre, precum şi un susţinător activ al parcursului european. „Am discutat astăzi despre relaţiile bilaterale, procesul de integrare în UE, modernizarea ţării, iniţiativele comune strategice, pregătirile pentru Summitul Parteneriatului estic, securitatea naţională, reglementarea conflictului transnistrean, programele de asistenţă, proiecte ce vizează domeniul sănătăţii, educaţiei, dezvoltării rurale şi a administraţiei publice. Totodată, am primit mesaje de susţinere în realizarea obiectivelor majore pe calea reformelor şi modernizare a ţării”, a menţionat Galbur.

La rîndul său, Sven Mikser, a specificat că Estonia va susţine în continuare relaţiile bune de cooperare dintre cele două ţări. „Estonia oferă anual R. Moldova aproximativ un milion de euro pentru modernizarea ţării. Anterior, am acordat suport pentru îmbunătăţirea sistemului de asigurare medicală, digitalizarea deciziilor instanţelor de judecată, precum şi pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE. La fel, reconfirm suportul nostru în efectuarea reformelor şi aşteptăm rezultate durabile în realizarea angajamentelor R. Moldova faţă de UE, care vor avea efecte direct asupra îmbunătăţirii vieţii cetăţenilor”, a menţionat Mikser.

Ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, Sven Mikser, efectuează astăzi o vizită oficială în R. Moldova, în cadrul căreia va avea întrevederi şi cu președintele statului, Igor Dodon, cu șeful Legislativului, Andrian Candu, şi cu Prim-ministrul Pavel Filip.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17001589

img17001589

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!